Industriarbetarnas tidning

Lägg inte ut fler jobb!

22 april, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Ericsson fortsätter att skära bort personal. Men det är ännu osäkert hur hårt produktionen drabbas av kommande nerdragningar.

Ericsson har på ett par år minskat från 107 000 anställda till 82 000 över hela världen. Enligt tidigare beslut ska personalstyrkan krympas till 72 000 under detta år.

Men i och med dagens kvartalsrapport – som visade på fortsatta förluster – ska antalet anställda ner till 65 000.

Det innebär alltså att ytterligare 7 000 anställda ska bort. Var jobben försvinner och vilka som drabbas är ännu inte klart. Ericssons vd Kurt Hellström har i dag sagt att hälften av alla jobb som försvinner ska bort i Sverige.

Arne Löfving, vice ordförande i Metalls koncernfack Är det nödvändigt med nya massvarsel?

– Jag kan inte svara på om det är nödvändigt. Men det kommer inte som någon chock att vi är för många, det har vi märkt på många håll.

Om nedskärningarna i huvudsak slår mot utveckling och forskning, tycker Löfving inte att det är fel att Ericsson agerar. Men han vill inte se att mer produktion läggs ut på andra företag. Ericssons har hittills inte lyckats visa att företagets satsning på outsourcing varit lönsamt.

– Vi har redan tidigare efterlyst krafttag när det gäller utveckling. Sen får vi hoppas att det här sker på ett förnuftigt sätt. Att inte företaget utnyttjar situationen för att genomdriva ännu mer outsourcing. Att man ger sken av att tjäna pengar på något som inte ger någonting.

Metalls koncernfack har, enligt Löfving, vid tre eller fyra tillfällen krävt att få se siffror som visar att Ericsson tjänar pengar på outsourcing. Hittills har företaget inte lyckats presentera några sådana siffror.

Affärsområdena försvar, mikroelektronik och kabel sägs inte längre tillhöra kärnverksamheten. Ericsson arbetar därför med att, som man uttrycker det, ”hitta en industriell lösning” på de verksamheterna.

Telekomkrisen har ännu inte nått botten och Ericsson lider av att utbyggnaden av tredje generationens mobiltelefoni ännu inte kommit igång. Operatörerna är skuldtyngda efter att ha lagt ut astronomiska belopp på att köpa sig licenser, och så länge det inte finns någon infrastruktur för 3G finns heller inga abonnenter.

Gång på gång har startpunkten för 3G flyttats längre och längre bort. De flesta är överens om att starten för 3G på allvar dröjer ett par år till.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen