Industriarbetarnas tidning

Lastbilar till Israel vållar debatt

9 april, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Att Volvo kan komma att bygga lastbilar åt Israel under brinnande krig väcker debatt i verkstadsklubben i Umeå. De som vill borde få andra arbetsuppgifter, anser en ledamot i klubbstyrelsen.

Men andra ledamöter är försiktigare i sina uttalanden.

I går blev det känt att Volvo Lastvagnar i Umeå ska tillverka 106 lastbilshytter åt Israels armé, förutsatt att den svenska inspektionen för strategiska produkter, IPS, ger sitt godkännande. Det är Volvos amerikanska dotterbolag Volvo Trucks North America, som fått en beställning på lastbilarna från US Aid Fund, ett statligt amerikanskt organ som i sin tur ger fordonen till Israels armé.

Gunnar Pettersson, en av ledamöterna i Metalls klubbstyrelse på Volvo i Umeå, kräver att regeringen stoppar affären. Han vill i andra hand att anställda som inte tycker om att bygga hytter åt Israels armé mitt under den pågående konflikten ska få slippa det.

– Man borde hitta en möjlighet att jobba med något annat än de här hytterna för de anställda som tycker att det är känsligt.

Finns det många medlemmar som tycker det?

Jag har pratat med många och det finns alla åsikter. Allt från folk som hellre går hem än bygger åt Israel, till folk som tycker att det är helt rätt.

Gunnar Pettersson uttalar sig inte på hela klubbstyrelsens vägnar. Hans Lindberg, sekreterare i verkstadsklubben, har en mer försiktig inställning till frågan. Han är inte säker på att hytterna klassas som krigsmateriel. Och han betonar att fackklubben inte ska diskutera frågan förrän på ett styrelsemöte på torsdag.

– Vi som klubb har inte tyckt till alls om det här ännu.
Tommy Kohle, informationsdirektör på Volvo Lastvagnar, har svårt att se att det går att organisera arbetet så att vissa anställda slipper att bygga de aktuella hytterna

– Ska vi börja gå in på individnivå och diskutera vem som inte ska bygga åt olika kunder, blir det väldigt svårt att arbeta långsiktigt. Sen kan jag och företaget ändå ha en djup förståelse för att människor känner olust inför det som sker i regionen.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.