Industriarbetarnas tidning

Metallare kan tvingas pendla

11 april, 2002

Skrivet av LINUS BROSTRÖM

Mer än varannan metallare på Scania i Katrineholm avböjde erbjudandet om jobb i Södertälje när delar av verksamheten flyttades. Metallarna kommer att få ersättning från a-kassan, trots grundregeln att arbetssökande måste ta de jobb som erbjuds för att inte mista a-kassa.

Det är först när man är arbetslös som man måste tacka ja till erbjudna jobb för att slippa avstängning från a-kassan.

– Anledningen till att de anställda på Scania i Katrineholm kunde tacka nej till det erbjudna jobbet i Södertälje utan att förlora framtida a-kassa är på att de ännu inte var formellt arbetslösa, säger Rose-Marie Hodann, föreståndare på Metalls a-kassa.

När en person väl är arbetslös sitter han eller hon alltså i en helt annan sits. Om Scania i Södertälje använder arbetsförmedlingen för att försöka få arbetskraft kan uppsagda metallare i Katrineholm tvingas acceptera samma jobb som de tidigare nobbat när de fortfarande var anställda.

De första hundra dagarna är en arbetslös bara skyldig att ta jobb nära hemorten och bara inom det egna yrket. Vad som är ”nära hemorten” är inte definierat i någon lag. Däremot talar lagen om att frånvaron från hemmet inte ska överstiga tolv timmar om dagen.

Om frånvaron blir längre har den arbetslöse rätt att avböja utan att a-kassan sänks.

Arbetsförmedlaren Leila Gustavsson, Katrineholm, säger att arbetsförmedlingen ser Södertälje som en stad inom det geografiska närområdet. Det tar 35 minuter att ta sig från Katrineholm till Södertälje med tåg. Det är ett pendlingsavstånd som med goda marginaler ligger inom normen för hur långt man kan tvingas pendla, åtminstone för dem som bor i centrala Katrineholm och har nära till tågstationen.

Efter hundra dagars arbetslöshet kan den arbetslöse tvingas acceptera vilket arbete som helst var som helst i hela landet, men stor hänsyn ska tas till den arbetslöses sociala situation med familj och barn. En metallare i Katrineholm kan tvingas ta jobb som lärare i Skåne om han anvisats till det. Den som nobbar riskerar att få minskad ersättning från a-kassan.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen