Industriarbetarnas tidning

Moderaterna döljer partistöd

17 april, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Moderaterna fortsätter att ta emot stöd från företag via annonser. Förra valet gick näringslivet in med 17 miljoner i partiets kampanjbolag. Det visar en granskning av Dagens Arbete.

I dokumentet som publiceras i Dagens Arbetes aprilnummer kartläggs fackens och näringslivets politiska satsningar och moderaternas dolda partistöd.

Ofta står LO-fackens ekonomiska stöd till socialdemokratin i fokus i debatten. Men även moderaterna får pengar från näringslivet. Detta trots att partiet officiellt hävdar att de slutade att ta emot bidrag 1978.

Pengarna slussas genom Arvid Lindman AB, som sedan 1976 varit med och finansierat moderata samlingspartiet. Bolaget har samlat in pengar från privatpersoner och sålt annonser i tidningen Medborgaren och andra moderata publikationer. Under 1990-talet gav det miljonbelopp varje år. Och stödet fortsatte förra valet, då näringslivets stödannonsering gav 17 miljoner till moderaternas kampanjbolag.

Åren efter det senaste valet har näringslivet blivit betydligt ovilligare att satsa pengar på partiet. Under 1999 och 2000 gjorde bolaget förluster på sammanlagt 5,5 miljoner kronor. Men bolaget brukar generera de största vinsterna under valår. Och förhoppningen från moderat sida tycks vara att det ska bli likadant i år igen. För att undvika konkurs har moderaterna pumpat in 5, 7 miljoner kronor i bolaget.

Valåren 1994 och 1998 hade Arvid Lindman intäkter på 19 respektive 17 miljoner kronor. Men dessa rekordår gav inget stort överskott i bolaget, trots att antalet anställda varit jämnt genom alla år. Rekordinkomsterna under valåren måste användas till något, men vad vill Arvid Lindmans vd Hans Birger Ekström inte berätta.

– Jag vill inte gå in i detalj på våra intäkter och utgifter, säger han kort.

Från moderat sida hävdas att annonserna i Medborgaren är vanlig kommersiell annonsering. Men många annonser saknar telefonnummer och adress och det är omöjligt att utan ett visst detektivarbeta hitta det anonserande bolaget eller ens få reda på vad de säljer eller utför. En rundringning till annonsörer i tidningen som Dagens Arbete gjorde inför valet 1998 visade också att många företag själva hävdar att de annonserar i Medborgaren av ideella skäl, för att stödja partiet.

Trots det menar Hans Birger Ekström alltså inte att det är fråga om en stödannonsering.

– Vi betraktar det som vilken annonsering som helst. Annonsörerna vill synas, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.