Industriarbetarnas tidning

Operatör svårt bränd av natronlut

26 april, 2002

En operatör fick het natronlut i ansiktet när en ventil gick sönder på Vallvik massabruk. Nu undersöks om alla sådana ventiler har konstruktionsfel och måste bytas.

Olyckan inträffade när en operatör hade stängt en natronlutventil. Han gick därifrån, men hörde att ventilen inte lät stängd. Operatören gick tillbaka för att göra ett nytt försök. Då fick han ventilstaken i näven. Hela innanmätet följde med, och den 73-gradiga natronluten sprutade rakt ut i ansiktet på honom.

– Det såg för hemskt ut, han blev ju illa bränd. Men tack vare arbetskamraternas snabba ingripande gick det ändå förhållandevis bra så att synen räddades, säger huvudskyddsombudet Hans-Göran Wasberg.

– De sprutade vatten på honom, dessutom hade han vanliga glasögon som tog första stöten. Nu har han varit sjukskriven några veckor för brännskadorna.

Vad berodde olyckan på?

Det vet vi inte, men det verkar ha varit någon slags korrosion.

Efter samråd med Arbetsmiljöinspektionen, som utreder olyckan, har denna och andra ventiler av samma slag skickats till Det Norske Veritas som nu undersöker vad felet beror på. En preliminär rapport väntas sista veckan i april.

Under tiden har man skärpt säkerhetsföreskrifterna. Manövrering av ventiler betraktas nu som kemikaliearbete:

– Man ska ha hjälm, visir och skyddsglasögon på sig nu när man öppnar och stänger sådana här ventiler, berättar Hans-Göran Wasberg.

Problemet berör inte bara Vallvik. På alla sulfatfabriker används sådana här ventiler, och de finns på andra håll i skogsindustrin.

– Vi vet ju inte än vad som orsakade olyckan. Men om den berodde på något i själva konstruktionen av ventilen, eller materialet, så måste alla sådana kulventiler bytas ut, säger skyddsingenjör Stefan Almén.

– För arbetet under tiden detta undersöks har vi tillverkat ett eget ventilskydd för att hindra att spindeln glider ut.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.