Industriarbetarnas tidning

Sahlin vill bevara hotad forskning

4 april, 2002

Jag vill att isocyanatforskningen i Hässleholm ska vara kvar, kanske som ett självständigt centrum. Men den långsiktiga finansieringen måste ordnas av andra än regeringen, säger biträdande näringsminister Mona Sahlin.Hon räknar med att situationen kommer att klarna först när förhandlingarna är klara om den tilläggsbudget som presenteras den 15 april. Och kraven från flera fackliga företrädare att regeringen ska rädda isocyanatforskningen bollas tillbaka:

– Jag tänker ta kontakt med LO och andra som sitter på mer pengar, exempelvis Afa (Arbetsmarknadsförsäkringar), för att diskutera om de inte kan utöka sina bidrag till denna viktiga forskning, som ju är av mycket hög kvalitet.

Riksdagens arbetsmarknadsutskott har enhälligt uttalat att man ”förutsätter att forskningen fortsätter.”

Hur ser regeringen på ett så entydigt stöd från riksdagen?

– Det har självfallet stor betydelse.

Mona Sahlin understryker att de akuta problemen i Hässleholm inte kan skyllas på regeringen:

– Vi har utlovat två miljoner kronor, och det löftet har vi hållit. Därför är det lite trist att diskussionen nu bara handlar om vad vi kan göra. På sikt måste man hitta andra finansiärer, det gäller isocyanatforskningen såväl som annan arbetsmiljöforskning.

Som modell för hur framtiden skulle kunna bli för isocyanatforskningen i Hässleholm jämför Sahlin med planerna för belastningsskadecentrum i Umeå. Det har hotats med nedläggning på grund av sparkraven på Arbetslivsinstitutet. Men i diskussionerna om tilläggsbudgeten överväger man nu att lyfta ur Belastningsskadecentrum till en egen självständig institution som hyr in sig hos Umeå universitet. Centret ska garanteras finansieringen cirka fem år men ska sedan stå på egna ben, och klara sig med hjälp av finansiärer man ordnar själv.

– Detta skulle kunna var en lösning.

I vintras delade regeringen ut 50 miljoner kronor till olika arbetsmiljöprojekt inom den offentliga sektorn, som ett led i regeringens 11-punktsprogram mot ohälsa. Exempelvis fick Västra Götalandsregionen och försäkringskassan där 15 miljoner för att starta ett stressforskningsinstitut. Drygt 5 miljoner gick till projektet ”Långtidsfrisk i Värmland”, och Vansbro kommun fick 900 000 för ett ”trainee-program.”

Är det inte möjligt att på motsvarande sätt stödja arbetsmiljöforskning inom industrin?

– Vi funderar på det, men har inte hittat formen ännu.

I Hässleholm står man inför ett akut nedläggningshot, universitetet har begärt förhandling om uppsägningar. Vad säger du om det?

– Situationen klarnar om en vecka, tio dagar. Och jag vill understryka att det är min ambition att denna forskning ska finas kvar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?