Industriarbetarnas tidning

Ståuppare till Gislaved

3 april, 2002

Skrivet av

Ståupp-komikern Ronny Eriksson ställer upp för Gislaved.

– Det är dags att sätta ner foten nu. Hela tiden är det nya nedläggningar.

På tisdag den 9 april uppträder Ronny Eriksson i Gisleparken i Gislaved. Han ställer upp gratis. Intäkterna går till den protestresa till Stockholm som däckklubben planerar till slutet av april.

– Nedläggningen av däckfabriken är Sverige i ett nötskal nuförtiden. Först ägde KF fabriken, sålde den och nu flyttas tillverkningen med hjälp av EU-bidrag. Är det detta som är EU?

Trots den mediala uppmärksamheten kring Gislaved tycker Ronny Eriksson att det är för tyst.

– Jag begriper inte vad de som sitter högst upp håller på med. De är så tysta. När folk är beredda att ta strid, som i Gislaved, så ska de väl för fan vara lyckliga. Men det verkar vara en het potatis. Vi ska krypa, krypa, krypa.

– Sverige ska vara bäst i klassen. Samma sak med utrikespolitiken. Det är ynkligt vad tyst regeringen är om vad som händer palestinierna, och hur vi behandlat de terrormisstänkta somalierna. Samma ynkliga krypande där som i frågan om Gislaved.

Förutom Ronny Eriksson uppträder också Christer Claesson från duon Stefan & Christer, samt Gislaveds revypappa Pelle Hoverdal med en nyskriven sång om Continental.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.