Industriarbetarnas tidning

Strandat för grafiker

4 april, 2002

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Förhandlingarna om ett nytt avtal för 20 000 grafiker på civil- och förpackningsföretagen strandade på onsdagskvällen.Efter sju dagars förhandlingar står parterna, Grafiska företagens förbund, GFF, och grafikerna fortfarande mycket långt från varandra. Båda parter beklagar situationen.

– Tyvärr, men just nu känns det inte som om det funnits någon riktig jordmån för diskussioner. Grafikerna kom med ultimatum och vi fick ingen riktig dialog, säger GFF:s förhandlingschef Göran Henriksson.

– Det här är tråkigt. Vi har framfört våra krav på förbättringar i avtalen, bland annat höjd lön och arbetstidsförkortning. Men vi har bara mötts av långtgående krav på försämringar och det kan vi inte förhandla om, anser grafikernas avtalschef Tommy Andersson.

Han vill inte direkt kalla arbetsgivarnas lönebud för ett skambud, men konstaterar att budet innebär en reallönesänkning som inte ens täcker inflationen.

– Nivån ligger långt från vad andra grupper på arbetsmarknaden får ut, säger Tommy Andersson.

Förutom lönenivåerna är det två andra frågor där parterna har helt olika uppfattningar. Den ena gäller en generell arbetstidsförkortning för alla.

– Det är något som de flesta andra redan fått, men som GFF tvärt säger nej till, säger Tommy Andersson.

Den andra stötestenen är tilläggen för obekväm arbetstid, OB. Grafikerna har relativt höga tillägg, speciellt för nattarbete. Arbetsgivarna vill växla ner OB-ersättningarna, så att det inte blir så dyrt för företagen att gå upp från två- till treskift. Arbetsgivarnas anser att OB-tilläggen avviker för mycket från övrig arbetsmarknad.

– Kravet innebär en direkt försämring, anser Tommy Andersson.

Han menar att med arbetsgivarnas förslag skulle vissa grafiker sammantaget kunna förlora tusentals kronor.

Efter strandningen på onsdagskvällen har nu parterna gått hem, var och en till sitt, för att fundera över läget. Inga nya förhandlingsdagar är utsatta. Arbetsgivarna ska använda de närmaste veckorna till att informera sina medlemsföretag om läget i förhandlingarna.

– Vi avvaktar medlemmarnas reaktioner. Vi har fortfarande ambitionen att lösa det här utan konflikt eller medling, säger Göran Henriksson.

Även grafikerna funderar på hur förhandlingarna ska komma vidare mot målet, att teckna ett avtal utan försämringar.

– Risken finns att det blir medling, men det är verkligen inget vi önskar oss. Ett eget avtal är alltid bättre än ett medlat, säger Tommy Andersson.

Civil- och förpackningsavtalen berör cirka 20 000 grafiker på ungefär 2 500 företag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.