Industriarbetarnas tidning

’Sverige har råd med 6-timmarsdag’

24 april, 2002

Skrivet av

Lagstadgad sextimmarsdag. Det kravet för den partipolitiskt obundna organisationen Enhetsinitiavet fram när de i morgon uppvaktar ordföranden i arbetstidsutredningen Hans Karlsson. – De kraftigt ökade sjukskrivningarna som nu kostar samhället mångmiljardbelopp, visar hur nödvändig en arbetstidsförkortning är, säger en av företrädarna, Jonny Widstrand, från Pappers avdelning 96 Gruvön.

Enhetsinitiativet är en organisation som försöker samla krafter mot högerpolitiken över partigränser, och facktillhörighet. Vid morgondagens möte med Hans Karlsson lämnas det också över en namnlista som samlats in bland en mindre skara fackligt förtroendevalda kring kravet på sex timmars arbetsdag.

Bland dessa finns för utom Jonny Widstrand även Pappers avdelningsordförande på Munksjö i Jönköping, Matts Nilsson och vice ordföranden Jan-Olof Bäckström. Vidare Tomas Johansson, gruppordförande på Volvo lastvagnar i Göteborg, Tobias Öhman, Skellefteå och Jörgen Persson i Malmö som båda har fackliga uppdrag i Industrifacket.

– Sverige är i dag tjugo gånger rikare än när åttatimmarsdagen genomfördes 1919, så kravet är möjligt att genomföra, menar Jonny Widstrand. De miljardbelopp som två före detta ABB-direktörer nyligen beviljades, visar att betalkraften är mycket god.

Enhetsinitiativet finns i dag på ett tjugotal platser runt om i landet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.