Industriarbetarnas tidning

Uppsägningsregler ses över

26 april, 2002

Skrivet av

Uppsägningsreglerna ska ses över. Det lovade näringsminister Björn Rosengren när han på fredagen träffade en delegation från däckklubben vid Gislaved Däck

– Det hjälper inte oss nu, men det är ett viktigt krav, säger Kaarle Heino, däckklubbens ordförande.

– Självklart ska vi ha samma regler som i resten av EU. Det ska inte vara billigare och enklare att sparka folk hos oss.

Ändrade lagar var ett av kraven som framfördes vid den demonstration som ett par hundra däckarbetare från Gislaved genomförde på Mynttorget i Stockholm under fredagsförmiddagen.

Matti Hietanen och Simo Määttä bar på en gravsten som symboliserade nedläggningen av den drygt 100-åriga däckfabriken. Gislaved-däck hade målats som kransar. Banderoller vecklades ut med texten: ”Continental – förrädare”, ”Köp Nokia”, ”EU:s bidrag sänkte Gislaved” och ”Finnvedsupproret: Göran, Björn och Bosse – kan man efter detta vara sosse?”

– Gislaved är dött, dödat av Continental som bestämt sig för att flytta tillverkningen till låglöneländer, sa en bitter Kaarle Heino innan han med Birger Overgaard och Peter Nagy gick iväg till mötet med näringsministern.

Huvudskyddsombudet Mats Lönneberg påminde om den miljövänliga produktionen vid Gislaved och gav samtidigt en känga till de ekonomer som i debatt sagt att enkla jobb måste försvinna ur landet.

– Ta fram framtidsjobben då. Visa oss vilka de är!

Anti-Conti-kören under ledning av Peter Howerdal sjöng ”Über, unter, vor und hinter” som blivit Gislavedarbetarnas inofficiella kampsång.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.