Industriarbetarnas tidning

Volvo fick rätt att avskeda

18 april, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

En uppsagd Volvoarbetare vann sitt ärende i tingsrätten utan fackets hjälp. Men nu förlorar han i Arbetsdomstolen och döms att betala drygt 311 000 kronor i rättegångsersättning.

Mannen blev uppsagd från Volvo i augusti 1999. Han hade då, enligt företaget, trots upprepade varningar misskött sig och vägrat utföra anvisade arbeten så många gånger att han blev uppsagd av personliga skäl.

Verkstadsklubben på Volvo ansåg till slut inte heller att ärendet gick att driva längre. Men mannen nöjde sig inte med det, utan anlitade själv en advokat. I tingsrätten tilldömdes Volvoarbetaren 200 000 kronor i skadestånd. Rätten ansåg visserligen att han hade misskött sitt jobb, men att Volvo som är ett stort företag hade kunnat göra mer för att hjälpa honom.

Men Volvo överklagade domen till Arbetsdomstolen, som nu slår fast att företaget inte gjorde något fel. Volvoarbetaren förlorar därmed inte bara sitt skadestånd, utan döms också att betala rättegångskostnader på omkring 311 000 kronor.

Dagens Arbete har inte lyckats nå den uppsagde Volvoarbetaren

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.