Industriarbetarnas tidning

Arbetsolyckor ökar inom Pappers

6 maj, 2002

Arbetsolyckorna ökar igen i Pappers. Mest ökar fallolyckor.

– Det finns ingen enkel förklaring. Men vi vet ju att tempot ökar samtidigt som bemanningen blir tajtare, säger Mikael Jansson, Pappers arbetsmiljöombudsman.

Det inträffade 712 arbetsolyckor med minst en dags sjukskrivning förra året. Men eftersom bemanningen minskar hela tiden är det antalet olyckor per 100 anställda som ger den bästa bilden och möjlighet att jämföra bakåt.

År 2001 inträffade 3,3 arbetsolyckor per 100 anställda, att jämföra med 3,1 året före. Sedan 1997 har olyckorna legat på nivån tre per hundra, 1998 som lägst på 2,9 och 1999 som högst på 3,4 olyckor per hundra anställda.

– Vi tycks tyvärr ha fastnat på den nivån. Ambitionen är naturligtvis att olyckorna ska minska hela tiden.

Varför blir då inte arbetsmiljön bättre – det har ju under dessa fem år 1997–2001 exempelvis investerats ganska stora summor i nyare och modernare teknik?

– Rent tekniskt sker förbättringar genom att man tänker mer på säkerheten när man bygger nya maskiner, säger Mikael Jansson. Att det inte resulterar i minskade arbetsolyckor beror snarare på hur man arbetar:

– Fallskadorna ökar och det brukar tyda på ökad stress. Man glömmer exempelvis att plocka bort ordentligt efter sig och så snubblar nästa som kommer på detta; det är en vanlig kommentar jag får från skyddsombuden.

Vad ska ni göra åt olyckorna?

– Ett sätt är att när det hänt en olycka så bör man gå igenom den grundligare för att på så sätt bli bättre på riskanalyser. Alla måste diskutera vad som kan göras, eftersom det är arbetsgivarna som har huvudansvaret för arbetsmiljön så är det deras ansvar att se till så att alla kunskaper och idéer kommer fram.

Bakom statistiken finns några mörkertal: Olyckor som innebär mindre än en hel dags sjukskrivning är inte medräknade. Dessutom omfattar statistiken bara Pappersmedlemmar.

Men flera olyckor på bruken – även dödsolyckor – drabbar entreprenörer och deras anställda, som ibland utför arbete som tidigare utförts av Pappersmedlemmar, men där nu ”outsorcingen” innebär att entreprenörer gör jobbet. Så inträffade exempelvis förra året en dödsolycka på Hylte bruk, där en chaufför omkom.

– Det är riktigt att här finns ett mörkertal, men vi har inga möjligheter annat än att hålla oss till Pappers medlemmar för den här statistiken, konstaterar Mikael Jansson.

– Men ser man särskilt till de allvarligare olyckorna så är det ju tyvärr så att detta år har börjat väldigt illa, med dödsolyckorna på Korsnäs och Skärblacka.

Se även Arbetsolyckorna ökar inom pappersindustrin och Olyckorna i Pappers minskar igen

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.