Industriarbetarnas tidning

Åter vind i Segel

8 maj, 2002

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Seko:s förbundsstyrelse backar när det gäller Segelprojektet. För ett par veckor sedan beslutade Seko att hoppa av. Nu vill Seko återuppta diskussionerna med grafikerna och elektrikerna om att bilda ett nytt, gemensamt fackförbund, det så kallade Segelprojektet.Det är vad Seko:s förbundsstyrelse rekommenderar förbundets årsmöte att besluta på torsdag i nästa vecka.

Men Seko vill fortfarande slå vakt om sina hjärtefrågor, som främst rör hur ett framtida förbund ska vara organiserat. Därför vill förbundsstyrelsen ha årsmötets uppdrag att förhandla med de två andra förbunden om bransch- och klubbstrukturerna, samt om avgiften, med syfte att komma fram till en gemensam syn.

Det blir alltså årsmötet som i sista hand ska säga sitt, men det är inte troligt att årsmötet går emot sin förbundsstyrelse i det här skedet.

Hos grafikerna är tredje ordförande Tommy Andersson positiv till att diskussionerna mellan förbunden skulle kunna fortsätta.

– Nu vet jag inte så mycket om hur de har resonerat, och det känns lite osäkert om vad de egentligen vill att vi ska förhandla om. Jag tycker spontant att Seko kunde låta medlemmarna ta del av utredningsförslaget och säga vad de tycker om saken, säger Tommy Andersson.

Grafikernas andre ordförande Jan Österlind har ingått i Segelprojektets styrgrupp.

– Jag tycker att det känns konstigt att börja förhandla när Seko inte ens ville slutföra utredningen, säger han.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen