Industriarbetarnas tidning

Continental fick halv miljard av EU

14 maj, 2002

Skrivet av

EU-kommissionen har ännu inte fått in all information om stödpengarna till Continentals däckfabrik i Portugal.Först kom uppgifter om att Continental fått pengar ur EU:s strukturfonder till sin fabrik i Loiusado i norra Portugal. EU-kommissionen begärde information av den portugisiska regeringen.

Sedan uppgavs Continental ha fått skatterabatter av portugisiska staten.

Den socialdemokratiske EU-parlamentarikern Hans Karlsson har bett kommissionen undersöka de påstådda skattelättnaderna. Nu har han fått svar.

Information kommer snart att lämnas, lovar EU-kommissionen.

Dokument från det portugisiska finansdepartementet som Dagens Arbete tagit del av visar att 23,1 miljoner euro – motsvarande cirka 213 miljoner kronor – betalats ut i stöd för den pågående satsningen i Continental Mabor.

Inte nog med det. Tidigare, mellan åren 1992-99 fick Continental ännu mera i stöd: 25 miljoner euro (231 miljoner kronor).

Totalt har alltså Continentals största Portugalfabrik fått 444 miljoner kronor i stöd under de senaste tio åren – samma period som Continental i princip struntat i att nyinvestera i Gislaved.

En annan fabrik – den lilla monteringsenheten Continental Lemmerz utanför Lissabon med ett 20-tal anställda – har dessutom fått motsvarande 19 miljoner kronor för åren 2000-2003.

Större delen av stödet härrör ur EU:s strukturfonder.

Men det är inte bara ur EU-fonderna som Continental fått stöd. En mindre del kommer från den portugisiska staten i form av skattelättnader som Continental bjudits på.

Storleken på skattelättnaderna har enligt dokumentet från det portugisiska finansdepartementet bestämts utifrån försäljningsvolymen Ju fler däck Continental tillverkar och säljer från sin Portugal-fabrik, desto större skatterabatt.

– Skatterabatten är bara ett av många lockbeten, säger Diogo Alarcão, chef för ICEP, myndigheten som har till uppgift att locka utländska investerare till Portugal.

Alarcão liknar skatterabatten vid ett kreditkort för företag. Ett ”skattekreditkort” som han kallar det och som ger utländska investerare en 10-procentig skattelättnad under en tioårsperiod.

– Vi får se hur det fungerar. Rabatten trädde i kraft för två år sedan med EU:s godkännande, och det är ännu för tidigt att säga om den haft någon större effekt. Men vi hoppas det.

Portugal är ett drömland att investera i. Låga löner, rätt till EU-bidrag och frikostiga skatterabatter.

– Skatterna kommer att sänkas ytterligare. Den nya regeringen talar om att genomföra en skattechock, säger advokaterna Gustavo Vilhena-Ayres och Duarte de Athayade vid advokatbyrån Xavier, Bernardes, Braganca som specialiserat sig på att bistå utländska investerare att hitta rätt i Portugal.

Advokaterna har många internationella storföretag bland sina uppdragsgivare. EU:s fonder anser de vara mycket viktiga.

– De har varit betydelsefulla för investeringarna i landet.

Dagens Arbete har granskat Portugal som investeringsland i dokumentet EU-bidragen slår hårt mot jobben.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?