Industriarbetarnas tidning

’Försvåra nedläggningar!’

1 maj, 2002

Skrivet av ELISABET HOFF

Industrifackets ordförande Leif Ohlsson krävde i sitt första majtal skärpt arbetsrätt och hårdare krav på företag vid nedläggning. Talet höll han i sin hemstad Motala, en ort som kan läggas till i raden av svenska orter som drabbats av företagsnedläggningar och stora varsel.Han inledde sitt tal med att det idag tydligen inte räcker med att jobba i vinstrika företag och stora koncerner för att få behålla sitt jobb.

– Yrkeskunnande respekteras inte, värdesätts inte, utan behandlas snarare som luft. Det som nyss var trygga jobb försvinner bort, efter snabba beslut i koncernstyrelserna, sa Leif Ohlsson och fortsatte:

– Frågan är om ledningen för SCI ens vet var Motala ligger eller enbart betraktar Motala som en liten prick på kartan i ett land långt borta. Besluten fattas i USA. Det ges ingen tid för dialog och samförstånd med de anställda. ”Vi kommer in på arenan väldigt sent” som en facklig företrädare konstaterade efter nedläggningsbeskedet.

Leif Ohlsson drog paralleller till Gislaved där de anställda bick beskedet via massmedia.

– Det är inte alltid så noga, när de stora världsledande koncernerna ska fatta de beslut som berör de män och kvinnor som får deras fabriker att producera. Det finns annat som är viktigare. Det som räknas är börs och aktieägare. Människorna, de anställda, tillhör det försumbara.

– Men här har kapitalägarna fel. Människor är inte försumbara. Vi behövs i allra högsta grad. Tillsammans ska vi visa att det finns alternativ.

– Vi har i den svenska arbetarrörelsen aldrig varit rädda för förändringar. Vi har varit med och tagit ansvar för industriell utveckling och vi har sett till att näringslivet kan utvecklas. Det är en bra tradition.

Men, menade Leif Ohlsson, svensk arbetarrörelse kan inte stillatigande se företagen styra och ställa med folks liv utan att ta sitt ansvar.

– Nu måste Sverige svara. Vi kan tänka oss flera lösningar, en är en hårdare MBL-lagstiftning. Medbestämmandelagen måste skärpas, så att det fackliga inflytandet växer. Överläggningar och diskussioner måste kunna hållas, oavsett vart i världen ägarna till företagen finns. Företagens ansvar kan inte enbart vara att hålla aktieägarna på gott humör.

– Det ska vara möjligt att kräva skadestånd av de företag som alltför lättvindigt utan någon information stänger igen och hastigt lämnar en ort. Det borde inte vara gratis att lägga ner företag. Samhället, vi skattebetalare, kan inte ta hela städarbetet eller hela den ekonomiska bördan.

Efter det kom Leif Ohlsson in på ”direktörernas girighet” och praktexemplet Percy Barnevik.

– För att på ett enkelt sätt belysa storleken på Barneviks avtal om pension: det han fick på ett bräde har tagit över 100 år för Industrifackets medlemmar att spara ihop i en konfliktfond.

– Motiveringarna till direktörernas miljonpåslag varierar. De får flera extra miljoner i belöning för att företaget går så bra eller också får de lika mycket eftersom företaget går dåligt och då krävs extra insatser.

– Vad vi måste kräva av dessa välbeställda personer är mer uthållighet, mer ansvarstagande och att de verkligen visar att de tror på svensk industri och utveckla den i stället för att avveckla.

Sedan gick talet vidare ut över Sveriges gränser.

– I spåren av Motala, Gislaved, Degerfors och andra orter ställs arbetare i olika länder mot varandra.

I den ständiga jakten på maximala vinster blir den enskilda människan bara en liten obetydlig del i ett stort spel om vinst. Vi som kommer från fackföreningsrörelsen känner väl till följderna.

– Runt om i världen arbetar människor i livsfarliga miljöer, barn utnyttjas och exploateras eftersom de utgör en ännu billigare arbetskraft än sina föräldrar. Där är kvinnan i Lettland som syr kläder med tiondelen av en svensk lön och där är barnet i Pakistan som sliter ut sig i tegelbruket.

– Det går att vända en sådan utveckling och göra de fackliga organisationerna starkare, på hemmaplan och ute i världen. Vi kan se till att bryta arbetsgivarnas jakt på billig arbetskraft. Det är ingen enkel uppgift, men vi måste ändå genomföra den.

Leif Ohlsson avrundade med att uppmana åhörarna att ta höstens val på fullaste allvar. Det valet kommer att bli ideologiskt, menade Leif Ohlsson, och kommer att stå mellan en socialdemokratisk regering eller en moderatledd borgerlig regering.

– Det är två mycket tydliga alternativ. Det finns inget hopp för den som till äventyrs söker ett borgerligt alternativt som inte är dikterat av moderaterna. Den som röstar borgerligt får alla på köpet – men det är moderaterna som bestämmer färdriktningen.

– När det gäller arbetsrätten och tryggheten för dem som drabbas av arbetslöshet är förslagen synnerligen hårdföra. De borgerliga vill riva upp stora delar av dagens arbetsrättsliga lagstiftning och göra arbetsvillkoren till en fråga för arbetsgivaren och den enskilde.

– De borgerliga vill ta bort reglerna om tillsvidareanställning och göra det fritt fram för projektanställning. Turordningsreglerna ska bort, och arbetsgivarna ska fritt få välja vem eller vilka som ska sägas upp. Samtidigt ska de fackliga rättigheterna begränsas kraftigt. Arbetsdomstolen ska läggas ner i det moderata Sverige.

– De talar om frihet för individen. De borde istället vara ärliga nog att säga att det handlar om att ge arbetsgivaren makten över individen.

– De säger också nej till höjd a-kassa och vill införa en ny statlig a-kassa och göra försäkringen dyrare. Dessutom vill de begränsa rätten till ersättning.

– Det är en brutal verklighet som möter löntagarna om olyckan är framme och de borgerliga partierna vinner valet. Det vore helt fel vägval för Sverige, hävdade Ohlsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.