Industriarbetarnas tidning

Korsnäs betalar bäst

3 maj, 2002

Skrivet av

Pappersarbetarna på Stenbäcksägda Korsnäs utanför Gävle tjänar mest i landet. Sist i löneligan ligger Munksjös pappersbruk i Jönköping. Det visar arbetsgivarnas egen statistik.

Dagens Arbete synar i majnumret (utgivning 16 maj) löneläget på arbetsplatserna inom pappers-och massaindustrin. Med alla fel och brister är det bäst att tillägga. För den statistik som arbetsgivarna själva skickar in till Svenskt Näringsliv/Skogsindustrierna lämnar onekligen en del att önska.

Statistiken ska visa den genomsnittliga månadslönen (ordinarie grundlön exklusive OB-tillägg med mera) för män och kvinnor på de arbetsplatser som finns inom pappers-och massaindustrin 2001.

Skillnaderna är stora mellan Korsnäs i topp med sina 21 130 kronor i snitt och Jönköping i botten med snittlönen 15 237 kronor. En skillnad på nästan 6 000 kronor.

– Statistiken verkar stämma hyfsat i vårt fall, säger avgående ordföranden Kenneth Portin på Korsnäs.

Han är inte särskilt förvånad över att det egna företagets höga placering.

– Vi är överens med företaget att vi ska ligga i topp. Vi ska vara välutbildade, effektiva och ha en bra lön.

Även i Jönköpings fall verkar statistiken ligga nära verkligheten.

– Det är i dagsläget bara Inland som har sämre löner än vi på kontinuerlig drift, säger en lätt uppgiven Matts Nilsson, ordförande i avdelning 74 Jönköping.

Hur känns det att ligga sist?

– (Skratt) Jag slutade personligen att förhandla våren 2001 och det var ingen tillfällighet. Då hade jag gett upp försöken att vända den nedåtgående spiral som startade med Sture Bjäreholt och som är vd för Munksjö Paper AB.

– Min samlade bild av Munksjö är att de inte förstår att betala för kompetenta medarbetare och det får förödande konsekvenser för spetskompetensen. I praktiken kommer vår verksamhet att dö sotdöden på lite sikt.

– Vad vi ser är en kontinuerlig tillväxt av missmod vid företaget.

Bortsett Korsnäs och Jönköping finns det fällor med den samlade statistik som arbetsgivarna ställer samman. I fjol hade en del bruk rapporterat in löner inklusive OB och hamnade på framskjutna placeringar. I år har fjolårets ”vinnare” i lönestatistiken fått betydligt blygsammare positioner medan andra poppat uppåt på listan.

En del bruk som inte orkade med att redovisa i fjol har tillkommit. Andra har fallit i från; Vaggeryd Iggesund, Vivstavarv, Dals Långed, Åmotsfors, Åsensbruk och Strömsbruk.

Det troliga är att årets uteblivna statistik från Strömsbruk hade räddat Jönköping från sista platsen I Vivstavarvs fall redovisar statistiken för 2001 en snittlön på 9 435 kronor (!), varför de med denna uppenbara felaktighet tagits bort från listan.

En del bruk har glömt att redovisa treskiftare, dagtidare och tvåskiftare.

Pappers avtalssekreterare, Lennart Olovsson, menar att det snitt som finns för branschen på 17 750 kronor ganska väl speglar löneläget.

– I fjol steg lönerna med 3,7 procent och för fjärde året i rad kan våra medlemmar glädjas åt en reallöneökning, säger han.

Det är något mer än avtalets 2,7 procent?

– Ja. vi har haft en löneutveckling därutöver på en procent.

Om statistikens brister säger han:

– Jag tycker att alla våra avdelningar ska engagera sig bättre så att vi i slutänden får in ett bra material. Felaktigheterna handlar i de flesta fall vad man tar med och inte och det är oftast OB-tilläggen som spökar.

– Men oavsett siffrorna så har ingen fått någon inkomstsänkning.

Är företagen ointresserade av jämförande lönestatistik?

– Arbetstagarna har ett större intresse, svarar Göran Swanström förhandlingsombudsman på Skogsindustrierna.

Han menar att man i förfluten tid hade löneförhandlingar som baserade sig på just lönestatistik.

– Det var något vi ville komma bort ifrån och då var bästa sättet att ta bort verktyget. Men nu har vi ett avtal med Pappers att ta fram lönestatistik (anm. tecknat den 24 juni 1998). Det är en fråga som inte vi drivit utan där vi gått facket till mötes.

Varför är statistiken så undermålig?

– En del felaktigheter har uppstått genom att man haft svårt att skilja ut OB-tilläggen trots anvisningar.

Finns det inga direktiv för insamlandet?

– Vi har suttit ihop med våra fackliga motparter och Saf och tagit fram en modell. Det är bara att läsa innantill.

Hela listan på brukens löner återfinns i Dagens Arbetes maj-nummer.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.