Industriarbetarnas tidning

’Kortare årsarbetstid bättre än inget’

8 maj, 2002

Skrivet av AGNETA PERSSON

Arbetstiden kommer troligtvis att kortas med fem extra lediga dagar om året. Det är en lösning som inte kommer att ha någon större effekt på folkhälsan, säger Anders Wiklund, Pappers ordförande på Kvarnsveden i Borlänge.

Den parlamentariska Kommittén för nya arbetstids- och semesterregler (Knas) har enats kring förslaget om arbetstidsförkortning. Förslaget innebär två extra lediga dagar 2004 och sedan en extra dag om året fram till 2007. Miljöpartiet och vänsterpartiet anslöt sig motvilligt till förslaget. Anders Wiklund representerar vänsterpartiet i kommittén.

– Eftersom vårt eget förslag om kortare veckoarbetstid lades ner, förespråkar också vi fem dagars extra ledighet. Med starkt inflytande från arbetstagaren om hur dagarna ska förläggas.

Varför kan ni inte säga nej till fem extra dagar?

– Då blir det ingenting. Det finns inget alternativ eftersom det inte finns någon politisk majoritet att gå vår väg.

Så det här var det minst dåliga alternativet?

– Arbetstidsförkortning är bra, det är ingen tvekan om det, men det finns olika vägar att gå. Kortare årsarbetstid har ingen effekt på folkhälsan. En kortare veckoarbetstid är mycket bättre, inte bara för hälsan utan också för jämställdheten, arbetslivet och livskvalitén.

Hur troligt är det att kommitténs förslag klubbas i riksdagen?

– Eftersom Knas är en parlamentarisk kommitté görs alla våra ställningstaganden i egenskap av partirepresentanter. Så det är troligt att det blir som vi föreslår, men helt säkert är det inte. Förslaget ska först ut på remiss. Definitivt blir det inte förrän beslut har tagits i riksdagen. Men det betyder inte att vi ger upp. Vi fortsätter att fajtas för kortare veckoarbetstid, på lång sikt tror vi i alla fall att vi måste korta veckoarbetstiden.

Säger du det i egenskap av vänsterpartist?

– Och som Pappersordförande i avdelning 50. Jag vet att det finns en stark opinion för den linjen. Genom åren har det kommit många motioner till Pappers och andra förbund om just kortare veckoarbetstid.

Knas lämnar sitt slutbetänkande till regeringen i början av juni. Sedan väntar remisstid på tre månader. Beslut kan tidigast fattas till hösten och nya regler införas nästa år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.