Industriarbetarnas tidning

M-real har fortfarande ansvar

3 maj, 2002

Skrivet av

– Om inte M-real kan driva pappersbruket i Silverdalen vidare, måste de underlätta för en ny ägare att ta över och ta ansvar även för de anställda som inte kan få jobb hos en ny eventuell ägare. Det säger Pappers vice ordförande Bengt Hallberg inför morgondagens seminarium i småländska Virserum.

Seminariet är anordnat av lokala fackliga organisationer och Virserums konsthall på temat ”Vart tar jobben vägen?”.

Och frågan har sitt berättigande. Några mil från Virserum ligger det nedläggningshotade pappersbruket Silverdalen, som strax före jul fick besked av de finska ägarna att nedläggning väntade.

Sen dess har förhandlingar förts med olika intressenter, men ingenting hänt. Brukets produktion har upphört och avvecklingen av de 200 anställda har påbörjats.

Vid seminariet utvecklar Bengt Hallberg sin och Pappers även syn på hur tillväxten ska öka inom industrin liksom jobben.

– Svensk konkurrenskraft bygger på unika produkter, hög effektivitet och stort kunskapsinnehåll i såväl produkterna som produktionsprocessen.

Sverige ska inte konkurrera med låglöneländer, utan ha en produktion som kan betala höga löner genom höga förädlingsvärden, menar Bengt Hallberg.

– Det förutsätter också ett utbildningssystem av hög kvalitet och bra forskning. En fungerande infrastruktur och en klok energipolitik. Det sistnämnda är särskilt viktigt för pappersindustrin och annan energiintensiv basindustri i Sverige.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.