Industriarbetarnas tidning

Sahlin tvekar om isocyanatforskning

8 maj, 2002

Regeringen vill inte lova att rädda den nedläggningshotade isocyanatforskningen i Hässleholm. Men en särskild grupp inom regeringskansliet ska utreda den framtida isocyanatforskningen i Sverige.Det beskedet lämnade statsrådet Mona Sahlin till riksdagen på onsdagen. Sahlin hade fått en skriftlig fråga från riksdagsledamoten Nils-Göran Holmqvist (s), tidigare Metallombudsman.

Holmqvist hade reagerat på beskedet att Lunds universitet beslutat lägga ned isocyanatforskningen i Hässleholm därför att tidigare utlovade anslag på cirka 6,5 miljoner kronor saknas.

– Summan är i sammanhanget blygsam och bör ställas mot vad en enda ung isocyanatskadad arbetare kostar samhället fram till pensionen, konstaterade Holmqvist och undrade vad regeringen tänkte göra för att upphäva nedläggningsbeslutet.

Enligt Mona Sahlin kan inte regeringen upphäva beslutet, eftersom universiteten själva bestämmer hur de ska prioritera sin forskning. Men hon ska snarast tillsätta en grupp inom regeringskansliet ”för att finna en lösning som innebär att en isocyanatforskning på hög nivå kan bibehållas i Sverige.”

Vad betyder det i praktiken för forskningen i Hässleholm?

– Det vet jag inte, säger Heli Kärkkäinen, politisk sakkunnig på näringsdepartementet och den som besvarar följdfrågorna.

– En grupp med företrädare för närings- och utbildningsdepartementen ska förutsättningslöst utreda isocyanatforskningen. Syftet är att bibehålla en högklassig isocyanatforskning i Sverige.

MBL-förhandlingar om nedläggning och uppsägning av forskarna i Hässleholm har redan inletts. Innebär regeringens besked att verksamheten ska räddas?

– Jag kan inte säga om forskningen blir kvar eller läggs ned.

Riksdagsledamoten Nils-Göran Holmqvist tycker att Sahlins svar är bra:

– Genom att tillsätta den här utredningsgruppen kan man sedan avsätta pengar i budgeten till hösten så att forskningen kan fortsätta.

Finns den tiden – förhandlingarna om nedläggning pågår ju redan?

– Detta besked skulle kunna ge Lunds universitet impulsen att inte lägga ned forskningen.

Det är rektorsämbetet på Lunds universitet som beslutat om nedläggningen. Prorektor Arne Ardeberg suckar när han hör Mona Sahlins svar:

– Vi är naturligtvis alltid beredda att lyssna på regeringen. Men vi har hört liknande saker förr.

Sahlins besked ändrar alltså inte ert beslut?

– Nej, vi har väntat i två år på att problemet med medelsbristen ska lösas. Vi har fått höra om och om igen vad regeringen skall göra, men det hjälper oss inte.

Dopcent Gunnar Skarping, som leder isocyanatforskningen i Hässleholm, vill inte kommentera Mona Sahlins besked. Han har nu att se fram emot fortsatta MBL-förhandlingar om nedläggning. De har strandat på lokal nivå och ska avgöras centralt inom några veckor.

Innan MBL-förhandlingarna avslutats kan inga beslut om nedläggning verkställas.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.