Industriarbetarnas tidning

Samhall sneglade på Segerström

6 maj, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Facket befarar att Sanmina inte ger konkurrenterna en chans att köpa viktiga delar av Segerström i Bengtsfors. Om enbart reservdelslagret säljs kan dörren på nytt öppnas för en hittills hemlig intressent: Samhall.De anställda på Segerström Automotive i Bengtsfors har fått information om att fyra företag anmält intresse för att köpa fabriken: Isringhausen, Kirchhoff-gruppe samt en lokal chef som anmält intresse för ett MBO, Management buy out.

Och dessutom ett svenskt bolag, som företaget hittills inte avslöjat namnet på. Kjell Hultgren, ombudsman på Metalls avdelning 112, hävdar att det är Samhall.

Samhalls informationsdirektör Wille Sannegård säger dock att Samhall dragit sig ur affären eftersom det finns andra tänkbara köpare:

– Samhall har funnits med i bilden, men det är inte aktuellt eftersom det finns andra intressenter. Det är uppenbart att det förs diskussioner om fabriken, men vi är inte med i dem, säger Sannegård.

Då kvarstår alltså tre möjliga köpare. Men Kjell Hultgren befarar att Sanmina kommer att skrämma iväg dem genom att inte vilja sälja några viktiga delar av fabriken.

– Sanmina uppger att deras huvudspår fortfarande är att koncentrera verksamheten till Eskilstuna och att de kan tänka sig att sälja reservdelslagret. Men det skulle aldrig gå att få lönsamhet för bara reservdelarna.

Kjell Hultgren är mycket kritisk mot Sanminas sätt att agera:

– Om de verkligen ville ta ansvar för de anställda i Bengtsfors så får de sälja mer betydande delar av lastbilsdelstillverkningen. Men jag tror deras huvudspår är Samhall.

– Och inget ont om Samhall, men om de köper så handlar det inte om att rädda jobben i Bengtsfors.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.