Industriarbetarnas tidning

’Satsa på industriell kunskap’

21 maj, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

En femårig satsning på industriell kunskap till en kostnad av nio miljarder kronor. Det föreslår gruppen Framtid för svensk industri, som startades av industrimannen Carl Bennet och Metalls förbundsordförande Göran Johnsson.

Gruppen startades i höstas och består av flera tunga företagsledare och fackliga ledare inom industrin. I dag presenterades gruppens förslag vid en välbesökt presskonferens i förbundshuset i Stockholm.

Gruppens förslag för att utveckla svensk industri består av satsningar under fem år på drygt 1,8 miljarder kronor per år. Av dessa föreslås staten bidra med en miljard, näringslivet en halv miljard och övriga privata institutioner med 300 miljoner per år.

Gruppen föreslår satsningar inom olika nyckelområden och branscher där svensk industri redan i dag har en framskjuten position. Bland annat föreslås forsknings- och utvecklingsprogram inom fordonsindustri, läkemedelsindustri samt IT och telekom. De största satsningarna som föreslås är på innovationsteknik, design och utbildning. Bland annat har gruppen föreslagit en världsledande utbildning i industridesign vid Designhögskolan i Umeå.

Inom nya teknikområden föreslås bland annat en bred satsning på nanoteknik och bioteknik. Inom de svenska basnäringarna föreslås satsningar på biokompositer samt mineralteknisk forskning. Förslagen har presenterats för delar av regeringen och för statsminister Göran Persson.

– Jag uppfattade honom som positiv, sade Göran Johnsson vid presskonferensen.

Både Johnsson och Carl Bennet uttryckte stor tilltro till att gruppens sammansättning gör att dess förslag kommer att få gehör från regeringen.

– Min uppfattning är att staten kommer att leva upp till ackordet. Skulle staten inte göra det säger man indirekt att det inte är intressant om de här företagen satsar i Sverige, sade Göran Johnsson.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen