Industriarbetarnas tidning

Snabbutredning av isocyanat­forskningen

31 maj, 2002

Situationen är nu akut för isocyanatforskningen i Hässleholm. Centrala MBL-förhandlingar om nedläggning mellan Lunds universitet och Saco inleds den 13 juni. Saken kan komma att störa det fackligt-politiska samarbetet mellan socialdemokrater och LO-förbunden.Mona Sahlin har i dagarna tillsatt en grupp för att se till att en ”isocyanatforskning på kvalitativt hög nivå kan bibehållas i Sverige.” Lars von Ehrenheim på näringsdepartementet är en av utredarna.

Ska ni rädda forskningen i Hässleholm?

– Så är inte uppdraget formulerat. Vi ska kartlägga isocyanatforskningen i Sverige och där ingår forskningen i Hässleholm.

De centrala MBL-förhandlingarna om nedläggning inleds 13 juni. Vad betyder det för ert arbete?

– Att det är bråttom.

Lunds universitet har beslutat lägga ned forskningen på grund av medelsbrist. Den 30 maj meddelade näringsdepartementet att man satsar drygt 14 miljoner kronor på arbetsmiljöforskning i den offentliga sektorn, och förra året satsades 50 miljoner kronor.

Det finns alltså forskningspengar att dela ut?

– Pengarna är avsatta av riksdagen tidigare för den offentliga sektorn, de kan inte användas till isocyanatforskningen.

Varför finns inte motsvarande forskningspengar till arbetsmiljöforskning i industrin?

– Det vet jag inte.

Industrifackets arbetsmiljöombudsman Kenneth Strandh tycker det är bra att regeringen nu tar initiativ. Men:

– Det är väldigt sent nu, man borde ha gjort detta tidigare. Frågan har ju varit aktuell länge, säger Strandh. Och vi kan inte acceptera att man lägger ned den här forskningen. Det vore förödande för stora grupper i industrin.

I ett debattinlägg anklagar LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist (tillsammans med Metalls biträdande förbundsordförande Stig Marklund och Metalls förbundssekreterare Birgitta Lanér) arbetsgivarna för att motarbeta forskarna:

”Arbetsgivarnas företrädare har vid upprepade tillfällen försökt hindra/stoppa fortsatt finansiering av forskargruppens verksamhet” skriver de och konstaterar vidare:

”Påståendet att näringslivet värnar om människor och miljö måste starkt ifrågasättas utifrån deras agerande i isocyanatfrågan.”

Metalls förre arbetsmiljombudsman Rolf Ählberg anlägger ett långsiktigt perspektiv på isocyanatforskningen i Hässleholm:

– En nedläggning vore som om man på sin tid lagt ned forskningen om asbest eller lösningsmedel. Den forskningen fick ju kritik, inte minst från näringslivet, men den var ju förutsättningen för att vi i Sverige var först med att ta itu med dessa arbetsmiljöproblem.

– Det finns inga isocyanatforskare i Sverige som har sådan kompetens som de i Hässleholm, de står i en klass för sig!

Ählberg reagerar starkt på de 14 miljonerna till forskning om den offentliga sektorn:

– Det är utmanande genom att det visar att det inte är pengar som saknas.

I förlängningen ser han isocyanatfrågan som ett möjligt problem för socialdemokraterna i valrörelsen:

– Facken inom industrin kräver ju att forskningen räddas. Om inte regeringen är lyhörda i en sådan här hjärtefråga blir ju talet om facklig – politisk samverkan väldigt egendomligt. Socialdemokraterna räknar ju med en facklig insats i valrörelsen.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.