Industriarbetarnas tidning

Tips inför sommarjobbet

13 maj, 2002

Skrivet av SARA AHNBORG

Varje år sommarjobbar cirka hundra tusen skolungdomar och studenter. I år har arbetsförmedlingen fått in cirka 50 procent fler sommarjobb än förra året. Vad behöver du tänka på om du ska sommarjobba? Dagens Arbete har pratat med LO:s ungdomsavdelning, försäkringskassan, skattemyndigheten, arbetslöshetskassan och arbetsmarknadsstyrelsen för att få svar på några vanliga frågor. Om du har fler frågor kan du ringa till LO:s telefonjour för sommarjobbare. Den är öppen vardagar 8.00–18.00 mellan den 10 juni och 16 augusti. Telefonnumret är 020-560056. Du behöver inte vara medlem i facket för att ringa. LO har också mycket information på sin hemsida www.lo.se/ung/ung020

Vad är viktigt att tänka på redan innan jag börjar jobba?

– Det är bra om du har ett anställningsbevis där det står vad du och din arbetsgivare har kommit överens om. Det behövs till exempel om du skulle bli sjuk och vill ha sjukersättning. Du kan hämta ett färdigt anställningsbevis från www.lo.se/ung/ung020

– Kolla också upp om det finns någon försäkring på arbetsplatsen. Om det finns kollektivavtal är du försäkrad genom det, annars bör arbetsgivaren ha någon annan försäkring.

Hur mycket ska jag kräva i lön?

– Det finns en yrkeslista på www.lo.se/ung/ung020 Där kan du se hur mycket du lön du har rätt till om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Om inte det finns kollektivavtal är arbetsgivaren inte skyldig att följa listan, men den kan vara en bra rekommendation.

Vad gör jag om jag blir sjuk?

– Ring till din arbetsgivare direkt på morgonen då du upptäcker att du är sjuk. Om du är anställd för en kortare period än en månad ska du också ringa till försäkringskassan.

– Det finns ingen åldersgräns för att få sjukersättning. Du får ingen ersättning den första dagen du är sjuk, karensdagen. För att kunna få sjukersättning måste du ha en årsinkomst på minst 9 100 kronor eller vara anställd på samma ställe i minst en månad.

– Mer information finns på försäkringskassans nummer 020-524 524 eller på hemsidan, www.fk.se

Kan jag få arbetslöshetsersättning om jag inte får något sommarjobb?

– Grundregeln är att du bara får ersättning om du har avslutat dina studier. Men om du har fått arbetslöshetsersättning någon gång under de senaste tolv månaderna, kan du få det under lovet också.

– De exakta reglerna för arbetslöshetsersättning är ganska krångliga, ta kontakt med din arbetslöshetskassa eller Ams infocenter på 020-420 420 för att höra vad som gäller i ditt fall.

Hur gammal måste jag vara för att få jobba?

– Det finns egentligen ingen undre åldersgräns, men om du är under femton år får du bara ta väldigt enkla arbetsuppgifter. Om du är under 18 år får du inte vara ensam om att ha hand om pengar eller ha farliga arbetsuppgifter. Det är till exempel förbjudet att låta en 16-åring sälja jordgubbar eller stå i kiosk utan att någon myndig person är med. Exakta regler kan du få från din arbetsgivare eller från www.lo.se/ung/ung020.

Vad finns det för nackdelar med att jobba svart?

– Du hamnar utanför alla lagar och avtal. Minimilön, arbetstider, försäkringar och sjukersättning gäller inte dig. Det enda du kan lita på är din arbetsgivares ord.

– Att jobba svart är dessutom olagligt. Om skattemyndigheten kommer på att du jobbar skatt får du betala 40 procent mer skatt än om du jobbat vitt från början. Din arbetsgivare, och även du, riskerar att bli åtalade och betala böter.

– Om du har jobbat svart kan du dock anmäla det till skattemyndigheten i efterhand. I så fall får du betala in din skatt i efterhand och du går säker för extra avgifter och åtal.

När måste jag börja betala skatt?

– Du betalar skatt för det du tjänar efter 11 200 kronor. Det är din arbetsgivare som drar av pengar från din lön och betalar skatt. Exakt hur mycket du betalar i skatt är olika i olika kommuner, men det ligger på ungefär trettio procent av det du tjänar.

– Om du tjänar mindre än 11 200 kronor på ett år behöver du inte alls betala skatt. Du ger din arbetsgivare en blankett där du intygar att du inte kommer tjäna mer. Blanketten heter 4301, ”Ändrad beräkning A-skatt skolungdom och studerande”, och finns att få från skattemyndigheten på www.rsv.se eller på 0771-567 567.

Bra telefonnummer och hemsidor:
LO:s telefonjour för sommarjobbare (allmänna frågor): 020-56 00 56, www.lo.se/ung/ung020/
Försäkringskassan (sjukersättning): 020-524 524, www.fk.se/
Ams (arbetslöshet): 020-420 420, www.ams.se
Skattemyndigheten: 0771-567 567, www.rsv.se

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?