Industriarbetarnas tidning

’Vi hoppas behålla avtalad ledighet’

15 maj, 2002

Skrivet av AGNETA PERSSON

Med lite tur behöver fem extra lagstadgade lediga dagar inte påverka Industrifackets avtal om kortare arbetstid. Det säger Kurt Walther, Industrifackets avtalssekreterare.- När vi förhandlade fram kortare arbetstid skrev vi en skrivelse med arbetsgivaren att dagarna ska räknas av om det införs en lagstadgad arbetstidsförkortning – under vår avtalsperiod. Så om lagen kommer efter avtalsperioden är min uppfattning att vi inte ska räkna av några dagar.

Omkring 95 procent av Industrifackets medlemmar kommer vid avtalsperiodens slut 2004 att ha mellan fyra och sex extra lediga dagar, beroende på avtalsområde. Om den nya lagen träder i kraft efter det så kan det innebära upp till elva extra lediga dagar om året.

Försvinner arbetstidsfrågan från förhandlingsborden om förslaget går igenom?

– Den kommer åtminstone att minska i betydelse. Om det kommer en lagstiftning så för vi naturligtvis inga förhandlingar om arbetstidsförkortning.

– Däremot kan andra arbetstidsfrågor dyka upp, till exempel hur dagarna ska disponeras. Vårt krav har alltid varit att medlemmarna ska ha så stort inflytande som möjligt över sin lediga tid, säger Kurt Walther.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.