Industriarbetarnas tidning

Dyrbar bonus på BT i Mjölby

3 juni, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Anställda på trucktillverkaren BT i Mjölby märker inte av årets löneökningar. Många får till och med upp till tusen kronor mindre i lön än för ett halvår sedan. Det beror på ett bonussystem som facket nu tar strid emot.

Bonusen är en stor andel av lönen för de anställda på BT. Vid årsskiftet ändrade företaget ensidigt reglerna för vad bonusen ska grunda sig på.

För svetsarna på BT, en av de grupper som varit mest beroende av bonusen, betydde det att den sjönk från omkring 3000 till 1500 i månaden. Därmed blev årets löneökning på 500 kronor uppäten med råge.

Metalls fackklubb på BT protesterade mot bonussystemet redan när det infördes i mitten av 1990-talet. Facket har hela tiden krävt att grundlönerna ska höjas i stället. I snitt är grundlönen för de 850 metallarna på BT omkring 17 000 i dag. På andra jämförbara företag i trakten är snittet 18 500, enligt facket.

– Vi når upp till det enbart med hjälp av bonusen, säger Magnus Tengvert, Metalls klubbordförande på BT.

Tengvert anser att bonusen har blivit en alltför stor del av lönen. I dag ger bonusen i snitt omkring 10 kronor i timmen. Före årsskiftet var bonussnittet 13 kronor i timmen. Men sedan gjorde alltså företaget ensidigt om systemet.

– De var helt ärliga och sade att det berodde på att bonusen kostade för mycket. Tack vare det här får vi alltså inga löneökningar. Många får tvärtom mindre i lön nu.

– Teoretiskt kan företaget fortsätta att ändra i bonussystemet flera år framåt. Då får vi inga löneökningar på ett bra tag. Och hur kul vore det?

Bonusen grundar sig på flera faktorer. Bland annat på kvaliteten och leveranssäkerheten efter utlastning. Det är en bonusdel som går ut till alla anställda. Dessutom finns en faktor som handlar om effektiviteten på den egna avdelningen. Och det nya som infördes vid årsskiftet är att bonusen också kopplas till hur resultatet ser ut jämfört med budgeten.

– Under de här åren har det varit många förändringar i bonussystemet. Fackklubben har haft dålig insyn i de förändringar som har gjorts på olika avdelningar.

Men nu har fackklubben fått nog av att inte kunna påverka bonusen. Klubben anser att den blivit en så viktig del av inkomsten att den ska räknas som lön. Den 6 juni hålls centrala förhandlingar i frågan.

Erik Andersson, chef för Metalls avtalsenhet, är kritisk mot BT:s ensidiga ändring av systemet:

– Det är ett oskick. Har man haft en viss lön en tid får företaget inte bara ensidigt sänka den.

Erik Andersson är inte generellt emot bonussystem. Men han pekar på vikten av att det finns lokala avtal mellan facket och företaget som tydligt anger vad bonusen grundar sig på, och när den betalas ut.

– Min känsla är att det är vanligt med bonus. Och det är viktigt att peka på farorna med sådana system.

Gunnar Mångsbro, personalchef på BT, vill inte diskutera ärendet närmare innan de centrala förhandlingarna hållits. Men han håller inte med om att bonusen kan räknas som lön:

– Vi skiljer mellan lön och bonus. Vi har gjort så här i många år. Jag är förvånad över att Metall tar upp frågan nu, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.