Industriarbetarnas tidning

Ericsson stöder uppsagda

13 juni, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Ericsson fortsätter med ”Norrköpingsmodellen”. Anställda som sägs upp i Kista kommer att få ett stödpaket med lön under ett år.

I går blev det känt att Ericsson säljer Microelectronics. Sex hundra personer förlorar jobbet under det närmaste året. Två hundra av dem är metallare, övriga jobbar i verksamheter som befinner sig i en gråzon mellan tjänstemannajobb och tydliga produktionsjobb.

Kerstin Furustam, vice klubbordförande för Metall på Microelectronics i Kista, säger sig inte vara förvånad över varslet.

– Vi vet att Ericsson sedan fem år tillbaka sagt att produktionen ska bort ur företaget. På så sätt var det väntat att det här skulle komma förr eller senare.

Ericsson fortsätter med erbjudandet om praktik och utbildning med bibehållen lön under ett år från uppsägningstillfället. Det är en lösning som först tillämpades när Ericsson lade ner fabriken i Norrköping och har därför kommit att kallas ”Norrköpingsmodellen”.

– Alla som går kommer att få ett stödpaket på tolv månader.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.