Industriarbetarnas tidning

EU kritiserar svenska arbetstider

7 juni, 2002

Skrivet av CHRISTINA BARBÄCK

Sverige måste skärpa sig.EU hytter med fingret och säger att svenska arbetsrättslagar inte håller måttet.
– Klart att vi tar kritiken på allvar, säger Anders Stålsby.

Men, visst finns det ett men. Anders Stålsby, chef vid näringsdepartementets arbetsrättsenhet, håller med om att EU-kommissionen som nu kritiserat och inlett en rättslig undersökning av de svenska arbetstids- och semesterlagarna, visst har fog för en del av kritiken. Fast skillnaden är störst på pappret. Inte i verkligheten.

– Det beror på hur man ser på saken, säger Stålsby. I Sverige har vi reglerat frågan på ett lite annat sätt än i EU-direktivet.

Därför har också kommissionen vänt sig till regeringen och bett om en förklaring.

I Sverige garanterar inte lagen en sammanhängande dygnsvila på 11 timmar. Därtill begränsas inte den genomsnittliga arbetstiden till 48 timmar under en sju-dagarsperiod. Nattarbetare har inte heller samma skydd i svensk lagstiftning som i EU. Dessutom gillar inte kommissionen att semesterlagen inte ger alla arbetstagare rätt till betald semester varje år.

Nu förväntar sig kommissionen såväl svar som bra argument. Annars kan Sverige dras till EG-domstolen. Men Stålsby är lugn. I snabba ordalag har ett svar levererats, där man huvudsakligen påpekar att när EU räknar arbetstid, inkluderas även övertid. Här i Sverige håller vi de två åtskilda. Därför ser det värre ut i slutändan än vad det är, konstaterar Stålsby

– EU:s sätt att räkna är betydligt yvigare än vårt, säger han. I slutändan landar vi inte alls på 48 timmar i vår svenska veckoberäkning.

Självklart är dock EU-kritiken inget som tas lätt på. Om än Stålsby inte är särskilt orolig att inte kunna få förståelse för Sveriges sätt att se på saken.
Inte minst – eller kanske just framför allt – eftersom regeringen just nu utreder arbetstidsfrågan. Lyckligtvis i sammanhanget kommer ett delbetänkande redan i juni.

Eventuella förslag där leder förhoppningsvis till såväl samförstånd som frid och fröjd i arbetstidsfrågan, såväl i svensk lagstiftning som i EU:s.
Menar Stålsby. Även om vi från svensk sida egentligen redan uppfyller kraven, säger samme man.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.