Industriarbetarnas tidning

Färdigjobbat på Sanmina

20 juni, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Det har varit turbulenta månader för de anställda på Sanmina-SCI i Motala. Men nu är det klart: fabriken läggs ned. De första 363 metallarna sägs upp på måndag.

De uppsagda får mellan fyra och sex månaders anställning hos Antenn, ett bolag ägt av Proffice. Facket fick alltså backa från kravet på ett uppsägningspaket under ett helt år, men företaget tvingades ändå att erbjuda de anställda mer än vad lagen kräver.

I gengäld släpper också facket kravet på skadestånd för brott mot Medbestämmandelagen, MBL.

De första 363 metallarna sägs upp redan på måndag efter midsommar. Övriga cirka 150 metallare sägs upp den 1 oktober. Bland dem finns omkring femtio anställda som undantagits från turordningsreglerna med hänvisning till att deras kompetens krävs för att klara produktionen.

Förhandlingarna på Sanmina-SCI har väckt stor uppmärksamhet. Inte minst efter att ett internt företagsdokument läckte ut i april och avslöjade att företaget planerade att använda sig av hårda metoder mot facket. Det har varit en turbulent tid för de anställda. Därför tycker Magnus Johansson, ombudsman i Metalls avdelning 37 i Motala, att det är skönt att förhandlingarna är avslutade.

– Vi har hållit på i tre månader, och det är skönt att äntligen kunna ge medlemmarna besked om när de får sluta och under vilka former.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen