Industriarbetarnas tidning

Fler pappersbruk fällda för fel lön

19 juni, 2002

Skrivet av

Ytterligare fjorton pappersbruk har bötfällts för felaktiga löneutbetalningar!- En grov gissning är att detta kommer att kosta företagen uppemot 30 miljoner kronor när vi är klara, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

De så kallade § 10-förhandlingarna rullar på. Vad det handlar om är att företagen betalat ut för lite lön till anställda som börjat eller slutat en bit in i en kalendermånad. Den månadslön som ska utgå har naggats i kanten av ekonomiavdelningar som inte förstått avtalets innebörd.

Det var felaktiga lönespecificeringar som först upptäcktes på BBA-Nonwoven i Norrköping som satte stenen i rullning. Inklusive de nya fjorton förhandlingarna som avslutats har företagen hittills fått punga ut med nästan 2,5 miljoner kronor i rena skadestånd till de sammanlagt 25 företag där förhandlingarna nu avslutats.

Därtill ska företagen gå igenom sina löneutbetalningar från 1996 och framåt.

– Det handlar på belopp på mellan 200 000 kronor och ett par miljoner på varje företag, konstaterar Lennart Olovsson.

De företag som den senaste tiden bötfällts är Aspa bruk utanför Askersund, Lilla Edet och Inland söder om Trollhättan, Fors utanför Avesta, Grycksbo och Kvarnsveden utanför Falun respektive Borlänge, Hammarby nära Sandviken, småländska Hyltebruk, Karlsborg utanför Kalix, blekingska Mörrum, Nymölla utanför Sölvesborg, Skoghall i Karlstad, dalsländska Skåpafors och till sist Skärblacka utanför Norrköping.

Alla företagen bötar 100 000 kronor utom Hammarby ( 25 000 kronor) och (Skoghall 125 000 kronor) Pengarna fördelas lika mellan Pappers centralt och berörd avdelning.

Alla förhandlingar utom de i Skåpafors och Skärblacka har klarats ut lokalt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.