Industriarbetarnas tidning

Flisstack blev dödsfälla

26 juni, 2002

Skrivet av SARA AHNBORG

Det var midsommarafton och den 58-årige vedgårdsoperatören hade precis ätit tårta med arbetskamraterna. Han hade bara någon timme kvar av sitt arbete med att skyffla flis på en flisstack på Mönsterås bruk.Av okänd anledning lämnade han sin caterpillartraktor och gick ut på stacken.

Inne i flishögen finns transportskruvar som för bort flisen. När flisen faller ner mot skruvarna bildas i bland hål i stacken.

När 58-åringen gick ut på stacken kom han ovanför ett sådant hål. Underlaget brast och han föll ner.

Cirka åtta timmar senare hittade polisen operatören död, tre meter ner i stacken.

– Han var känd som en mycket duktig operatör. Han var medveten om att inte göra något utan att tänka till före. Varför han gick ut från traktorn i det här läget har vi ingen aning om, säger huvudskyddsombud Ingemar Jansson.

Enligt företagets säkerhetsföreskrifter är det förbjudet att lämna traktorn och gå ut på flishögen, men det händer att vedgårdsoperatörer går ut för att ta bort en bit skräp från stacken.

Senaste gången någon såg vedgårdsoperatören var mellan klockan ett och halv två. När hans avbytare kom vid tvåtiden, stod traktorn stilla uppe på stacken med motorn i gång. Avbytaren började arbeta, men blev efter ett tag orolig och slog larm.

58-åringen hade inte stämplat ut eller bytt om.

Kollegorna på skiftet letade efter mannen, men eftersom de inte kunde hitta honom alarmerades räddningstjänst och polis. När operatören hittades på kvällen, med hjälp av polisens räddningshundar, kunde ambulanspersonalen konstatera att han var död.

Stig Lindström är inspektör på Arbetsmiljöinspektionen och utreder dödsolyckan. Det är hans uppgift att skriva en rapport med krav på hur företaget ska minska riskerna med arbetet. Än så länge har han bara olika idéer om hur detta skulle kunna ske.

– Det kunde finnas någon slags signaler så att de som arbetar på flisstacken vet var transportörskruven är. Den rör sig hela tiden i stacken som en mullvad. Dessutom borde riskområdet ovanför märkas ut.

En annan idé är att operatörerna ska bära på sig ett larm, så att de kan bli hittade om de skulle ramla ner i stacken.

58-åringen hade arbetat på Mönsterås bruk i två perioder, sammanlagt under 37 år. Han hade varit vedgårdsoperatör sedan 1991.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.