Industriarbetarnas tidning

Förbunden får inte sköta a-kassorna

5 juni, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Fackförbundens anställda får inte fatta beslut i a-kasseärenden. Den lokala a-kasseverksamheten inom Metall och Industrifacket hotas därför av nedläggning. Men nu har kassorna fått ett andrum på högst två år för att anpassa sig till lagen.

Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, och Justitieombudsmannen, JO, har slagit fast att det är olagligt att a-kassorna överlämnar uppgifter till fackförbunden. A-kassan är myndighetsutövning, och sådan ska inte facken ägna sig åt, anser JO.

Striden mellan myndigheterna och facken har pågått i ett par år. Under tiden har de flesta fackförbund rättat in sig och låter nu bara anställda hos a-kassorna fatta beslut om a-kassan.

I flera fall har det betytt att a-kassorna centraliserats eller regionaliserats, det vill säga att a-kasseärenden inte längre handläggs lokalt.

Tre förbund avviker. Hos Metall, Industrifacket och Transport fattar anställda på fackens avdelningar fortfarande beslut om a-kasseärenden. Men nu tvingas de ändra sig.

Ams har gett Metalls a-kassa 15 till 24 månader att utreda hur verksamheten ska förändras. Även Transports och Industrifackets a-kassor väntas få lika lång tid på sig, när deras ansökningar är färdigbehandlade.

– Men vi har påpekat att vi helst vill att det ska gå snabbare, säger Leif Tallskog, chef för Ams försäkringsenhet.

Metalls och Industrifackets a-kassor har in i det sista försökt att hitta en lösning som kan tillfredsställa Ams. De vill behålla möjligheten för medlemmarna att hålla kontakten med a-kassan lokalt. Men det godkänner Ams enbart om a-kassan får egna anställda i avdelningarna. Och det blir svårt för a-kassorna, eftersom arbetsbördan varierar mycket och kan öka, till exempel vid stora varsel på orten.

– Det här handlar helt enkelt om att fackanställda genom alla tider fattat beslut i kassans namn. Men nu finns ett JO-beslut som säger att det är fel. Beslut om a-kassan ska fattas av a-kassans anställda, säger Leif Tallskog.

Metalls och Industrifackets a-kassor ska utreda vilka möjligheter som finns att anställa personal ute i landet. Men risken finns att de tvingas centralisera besluten.

– I längden kan den lokala a-kassan hotas. Men jag hoppas inte det, då förlorar vi lokalkännedomen. Det vi måste titta på nu är hur många anställda vi kan ha, om de ska vara på deltid eller heltid och om de ska jobba regionalt eller centralt, säger Ray Olsson, Industrifackets a-kasseföreståndare.

Industrifacket handlägger i dag a-kasseärenden på 22 olika avdelningar, utöver huvudkontoret i Stockholm.

På Metall handläggs a-kasseärenden på omkring 80 avdelningar ute i landet. Även där finns en oro för att a-kassan kan tvingas att bli mer centraliserad.

– Risken finns, men jag tror inte det. Vi har inriktningen att vi ska klara av att lösa det här, så att vi kan finnas kvar lokalt. För oss är detta viktigt.

– Lokalt har man mycket bättre koll på företagen, på uppsägningstider och lönelägen. En lokal a-kassa kan till exempel snabbt se om någon har fått felaktiga uppgifter om lönen som ersättningen ska grunda sig på, säger Metalls a-kasseföreståndare Rose-Marie Hodann.

Har du förståelse för kritiken mot att förbundens anställda fattar myndighetsbeslut?

– Nej, egentligen inte. Allting går ändå via Stockholm, där kassans anställda arbetar heltid med a-kassan och sänder ut rekommendationer till handläggarna. Det har fungerat utmärkt under åren.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen