Industriarbetarnas tidning

Ledigheten blir flexibel

18 juni, 2002

Skrivet av CHRISTINA BARBÄCK

Fem dagar på banken. Om fem år är det möjligt. Alla får ett eget arbetstidskonto där du själv bestämmer uttagen.

Klubbar riksdagen i höst det delbetänkande som Knas, kommittén för nya arbetstids- och semesterregler just serverat statsrådet Mona Sahlin, får alla löntagare en arbetstidsförkortning.

Fem dagar varje år, när reformen är helt genomförd år 2007. Fem dagars ledighet, som den anställde i stort sett själv ska bestämma när och hur och i vilken omfattning den ska tas ut.

Det är i vart fall syftet, menar Hans Karlsson, ordförande i den parlamentariska kommitté som jobbar med frågan.

Vitsen är att ta ut ledighet när det passar arbetstagaren, utan att för den skull nagga på semestern. Hela eller halva dagar, hela eller halva timmar under en period. Allt beror på hur man väljer att fördela ledigheten.

Den nya lag som är tänkt att genomföras, Lag om flexibel ledighet, pytsar först ut två lediga dagar år 2004. Successivt genomförs reformen med en dag årsvis för att sedan vara helt utbyggd med fem dagar eller 400 timmar år 2007. För en halvtidsanställd handlar det om 2,5 dagar om året.

Men visst kostar reformen. Räknat i ett 20-årigt perspektiv minskar såväl löneökningar som tillväxttakten i statsbudgeten. Notan slutar på 44 miljarder kronor.

Väl placerade pengar, menar Hans Karlsson.

Arbetslösheten påverkas inte heller, vare sig positivt eller negativt. I vart fall inte i samma 20-åriga perspektiv.

– Jag tror att folk, precis som jag, uppskattar att vara ledig ibland, säger han.

– Att kunna påverka själva mår vi alla bra av. Det är en stor vinst redan där.

Men kritiska röster höjs också. Reformen är dyr och borde stå tillbaka för andra mer brådskande saker, menar kritikerna.

Centerpartiets Rolf Kenneryd, ledamot i Knas, menar att det är fel att lagstifta om saker som borde regleras inom avtalens ramar.

– Det är ett beställningsjobb som visserligen ger oss en lagstiftad arbetstidsförkortning, men också en gökunge som äter välfärdsutrymme, säger han.

– Tillväxten får betala kalaset.

Han får medhåll av moderaternas Gunilla Carlsson, även hon ledamot i kommittén.

– Vi blev inte ett rikt land på att vara lediga, konstaterar hon. Regering och riksdag ska inte lagstifta om ledighet. Vad är det för frihet i det, även om tanken är god?

Och Barbro Felzing, talar för miljöpartiet när hon säger att reformen är bättre än ingen alls. Men att den borde genomförts via en förkortning av arbetstiden.

– Fast det här är ändå en början, och det är bra för livskvaliteten. Därför är jag positiv, säger hon.

En minskning av arbetstiden får större ekonomiska konsekvenser, menar Hans Karlsson. Därför är alternativet med utökad ledighet att föredra.

Samhällsekonomiskt betyder det också mycket att vi snart går en ålderspuckel till mötes – många blir pensionärer samtidigt som färre håller hjulen rullande.

De lediga dagarna kommer inte att kunna bytas ut mot pengar. Däremot får man rätt att omvandla den femte semesterveckan och sparad semester till ledighet i timmar.

Samtidigt som Knas lämnar förslag om lagen om flexibel ledighet, föreslås också en EU-anpassning av arbetstidslagen. Det betyder att bestämmelser om elva timmars dygnsvila införs och att veckoarbetstiden ska begränsas till högst 48 timmar under fyra månader.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?