Industriarbetarnas tidning

Nya ledigheten risas och rosas

19 juni, 2002

Skrivet av CHRISTINA BARBÄCK

Ett är säkert. Förslaget om fem dagars extra ledighet väcker känslor. Blandade känslor.
Smakar det så kostar det. Den statliga arbetstidsutredningens förslag luktar valfläsk, muttrar de borgerliga leden. Sitter socialdemokraterna kvar efter höstens val läggs lagförslaget redan i år. Men notan blir omfattande.

Fullt utbyggd år 2007 kostar reformen på sikt löntagarna 44 miljarder kronor i minskad statsbudget. Det är pengar som betalas i form av lägre ekonomisk tillväxt och långsammare ökningar av lönerna.

Grundtanken i lagförslaget om extra ledighet är flexibilitet – du väljer själv hur du vill utnyttja ledigheten. Betoningen ligger på livskvalitét snarare än något annat.

En veckas semester är ändå dyrt och det är löntagarna som betalar. Å andra sidan är det också löntagarna som är lediga. Frågan är hur man väljer att se på saken.
Anders Narvinger, VD, VI, Sveriges Verkstadsindustrier, säger:- Svårare att nå en balanserad lönekostnadsutveckling och därmed ökad risk för högre inflation. Det blir resultatet.
Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande, kommenterar:- Det är bra att vi nu äntligen fått ett utredningsförslag som bygger på LO, TCO och Saco:s gemensamma förslag till arbetstidsförkortning. Förslaget ger ökad möjlighet för alla anställda att få livet att gå ihop. Dessvärre är den enskildes inflytande över ledigheten inte tillräckligt.
Hos de fyra medlemsförbunden skiftar också åsikterna, om än med positiv övervikt.
Grafiska fackförbundet, Jan Österlind, 2:e förbundsordförande:- Det är ett balanserat förslag som skapar möjlighet till flexibilitet och som dessutom bygger på de tankegångar som LO, TCO och Saco redan presenterat. Så visst är det bra. En balans mellan behov och vad samhällsekonomin klarar, det är vad människor behöver.
Pappers, Lennart Olovsson, avtalssekreterare:- Det är onödigt att stifta lagar som omöjliggör redan träffade avtal. Det är bara att beklaga, det är inte politikernas roll. I och med den nya lagen kan vi inte fortsätta lägga ut våra modeller som vi avtalsvägen kämpat så hårt att nå fram till. Möjligheten för våra medlemmar att som nu välja mellan ledighet, pengar eller pension försvinner. Kvar blir en tvingande lagstiftning om ledighet. Det är fel.
Metall, Erik Andersson, enhetschef, avtalsenheten.- Det här är positivt, det är bra att man inte kan ta ut ledigheten i pengar. Är man ledig ska man vara ledig. Jag tror att flexibiliteten i lagen passar våra medlemmar, behoven är så olika. Så långt ser jag bara fördelar.
Industrifacket, Kurt Walther, avtalssekreterare:- Det är viktigt att se hur de här dagarna överensstämmer med våra kollektivavtal. Men det är ju samma tankegångar som vi haft vid avtalsförhandlingarna om årsarbetstiden, så det är väl bra. Jag har inget emot lediga dagar, det är positivt. Vi utgår från samma ståndpunkt som LO, TCO och Saco i grundresonemanget.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?