Industriarbetarnas tidning

Slutforskat i Hässleholm

13 juni, 2002

Lunds universitet ändrar sig inte. Isocyanatforskningen i Hässleholm ska läggas ned och personalen omplaceras eller sägas upp. Det blev resultatet av dagens centrala MBL-förhandlingar.Arbetsgivaren Lunds universitet fortsatte hävda medelsbrist som orsak till nedläggningen.

Facket – Civilingenjörsförbundet – hävdade dock att beslutet borde skjutas upp med hänsyn till den utredning som för närvarande görs på regeringsnivå, och till riksdagens uttalade stöd till forskningen.

– Men det ville man inte vänta på, konstaterar Magnus Skagerfält, Civilingenjörsförbundet.

Parterna skildes åt i oenighet. Arbetsgivaren går nu vidare och kan kalla till förhandling om uppsägning eller omplacering av de sammanlagt sju på forskningscentret, så snart protokollet är justerat.

– De två doktoranderna kommer att beredas plats på annan institution vid universitet, lovar personalchefen Staffan Svensson.

Roland Bengtsson, ordförande i Metalls avdelning 17 i Hässleholm, är mycket upprörd över universitetsledningens agerande:

– Skitstövlar, är hans sammanfattande omdöme.

– Lunds universitetsstyrelse har duckat för Verkstadsföreningen, Motorbranschens arbetsgivareförbund och andra arbetsgivare som inte vill ha en öppen forskning, alltså där resultaten blir kända för alla hela tiden.

Vad förväntar du dig nu?

– Jag förlitar mig på de politiska krafter i riksdag och regering som tidigare uttalat sitt stöd till den här forskningen.

Kommunalrådet Bengt Anderson (s) i Hässleholm resonerar i samma banor:

– Hjälpen måste komma från regeringsnivå. Mona Sahlin har uttalat att detta är viktigt, man är tvingad att hitta en lösning om man ska komma från detta med hedern i behåll.

Riksdagsledamoten Bengt Silfverstrand (s) sitter i Lunds universitetsstyrelse, och lägger ansvaret på densamma:

– Agerandet är en skandal. Det finns ju medel för ett års forskning! Man vill inte utnyttja den tiden för att försöka hitta andra finansiärer. Men styrelsens ordförande, Lennart Nilsson från Verkstadsföreningen, har ju också uttalat att han inte tycker att denna forskning är angelägen.

Även Bengt Silfverstrand sätter nu sin lit till Mona Sahlin:

– Jag hoppas på samma lösning som för Belastningsskadecentrum i Umeå. De fick i våras ett anslag som skulle ge dem möjlighet att arbeta vidare och på sikt hitta externa finansiärer för sin verksamhet.

Ulla Lindqvist, LO:s andre vice ordförande, tycker nedläggningsbeslutet är bedrövligt. Hon kritiserar arbetsgivarna, som bromsat anslag till isocyanatforskningen:

– Menar de något med att vilja få ned de ökade sjukskrivningarna så måste sådan här forskning få det stöd som behövs.

Men hoppet nu står till Mona Sahlin:

– Jag förutsätter att den utredning som nyss tillsatt kommer med förslag till lösning.

Ena halvan av den utredning Mona Sahlin tillsatt är Lars von Ehrenheim på näringsdepartementet. Han värjer sig mot förhoppningarna:

– Vi har inte fått så klara direktiv. Nedläggningshotet var långt gånget när vi fick utredningsuppdraget. Och vi har inte fått i uppdrag att göra någon akuträddning, utan att kartlägga isocyanatforskningen i Sverige.

– Vi har inte fått i uppdrag att försöka få fram pengar. Vi har heller inte kunnat jobba på heltid med frågan, utan har ju andra uppgifter också. Jag vet faktiskt inte vad politikerna har för syften med detta.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.