Industriarbetarnas tidning

Vd friad för dödsolycka

5 juni, 2002

Lindesbergs tingsrätt friade dåvarande verkställande direktören vid Guldsmedshytte bruk för dödsolyckan i oktober 1998 då metallarbetaren Tommy Bergström omkom. Två nämndemän ville dock fälla.Olyckan inträffade vid halv femtiden på morgonen. Tommy och en arbetskamrat skulle öppna en stor gjutform. Underdelen av formen släppte, men överdelen med vidhängande slaggryta hängde kvar i locket och skulle därför med travers fraktas till en annan plats i gjuteriet.

Slaggrytan, som vägde sexton ton, hängde cirka en meter ovan golvet. Plötsligt lossnade den och föll i golvet på en ett och ett halvt tons form, som for iväg och träffade Tommy över ryggen. När ambulansen kom var han redan död.

Åtalet byggde på Yrkesinspektionens rapport, där företaget kritiserades för att inte ha gjort en ordentlig och skriftligen dokumenterad riskanalys: Då hade olyckan ”med stor sannolikhet kunnat undvikas”, enligt rapporten.

Efter olyckan gjordes en sådan analys och arbetsrutinerna ändrades: Isärtagning sker numera på platsen, och om formen flyttas är den bättre säkrad.

Den dåvarande verkställande direktören åtalades för att av oaktsamhet orsakat Tommy Bergströms död. Som försvar hänvisade direktören bland annat till att arbetet i gjuteriet bedrivits på samma sätt i många år utan olyckstillbud. Därför fanns ingen särskild skriftlig analys, han visste inte att arbetet gick till som det gjorde.

Detta argument tar rätten fasta på. Man konstaterar visserligen att här finns en ”underlåtenhet” men att den inte bör ses som ”straffbar oaktsamhet.”

Två av nämndemännen höll dock inte med: De hävdar att det ålegat direktören att fortlöpande undersöka riskerna för olycksfall. Hade han gjort det hade de farliga arbetsmomenten upptäckts och olyckan undvikits; därför borde åtalet bifallas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.