Industriarbetarnas tidning

Veteran sparkades efter ”incident”

28 juni, 2002

Skrivet av AGNETA PERSSON

Mannen hade arbetat på företaget i 30 år när han efter en ”incident” blev uppsagd av personliga skäl. Nu stämmer Industrifacket genom LO-TCO Rättsskydd företaget till Arbetsdomstolen, AD.Mannen, som är 48 år, sades upp från sitt arbete som processoperatör på Akzo Nobel Rexolin i Kumla efter ”incidenten” som inträffade på en konferensresa. LO-TCO Rättsskydd vill av förhandlingstaktiska skäl inte gå in närmre på vad som skett, men hävdar i sin stämningsansökan att det inte utgör någon saklig grund för uppsägning.

– Det råder delade meningar om vad som egentligen hänt, säger Henric Ask, mannens juridiska ombud på Rättsskyddet. Arbetsgivaren anser att det som skett är mycket allvarligare än vad vi anser.

Arbetsgivaren borde också ha gått in mycket tidigare och agerat för att förhindra det hela, hävdar Henric Ask.

– En arbetsgivare får inte bara stå och titta på och anteckna för att sedan vända det emot någon. Arbetsgivaren har ansvar för att arbetsmiljön är bra och att ingen far illa.

Mannen sades upp den 10 april i år. Trots en uppsägningstid på sex månader förbjöds han att komma till arbetsplatsen och tvingades inom några veckor att lämna ifrån sig både nycklar och passerkort.

Rättsskyddet kräver att uppsägningen ogiltigförklaras samt 80 000 kronor i skadestånd för kränkning av anställningsskyddet.

Den uppsagde mannen säger till Dagens Arbete att han inte vill kommentera saken förrän ärendet är avgjort.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.