Industriarbetarnas tidning

’Alla tjänar på fackliga rättigheter’

8 juli, 2002

Skrivet av HANS LARSSON

– Ni i Sverige tar allt för givet. På andra håll i världen ser det helt annorlunda ut. Progressiva länder som Sverige måste gå i täten för att åstadkomma bättre fackliga villkor även i andra länder.Det budskapet levererade Beklädnadsinternationalens generalsekreterare, irländaren Neil Kearney, vid ett fackligt seminarium i Visby på måndagen (2002-07-08).

Övergreppen mot världens arbetare ökar. Människor mördas i sin kamp för mänskliga och fackliga rättigheter. Det var utgångspunkten för det seminarium som de fem fackförbunden Industrifacket, Livs, Metall, Pappers och Skogs- och Träfacket arrangerade i samband med politikerveckan i Almedalen på Gotland.

– Det finns en lång rad regler och konventioner som ska garantera mänskliga rättigheter i arbetslivet. Det är bra. Men problemet är att reglerna inte följs, sa Thomas Hammarberg, generalsekreterare vid Olof Palmes internationella centrum.

Företagen skyller på att om de måste följa reglerna blir de inte tillräckligt konkurrenskraftiga och jobben flyttas till något annat land där arbetskraften är ännu billigare och reglerna inte behöver följas.

– Då får vi fortsätta jaga dem tills de följer reglerna. Till slut finns det inga länder att flytta till, fyllde Skogs- och Träfackets ordförande Kjell Dahlström i.

Beklädnadsinternationalens Neil Kearney, som sett vidriga arbetsförhållanden runt om i världen, kunde ge åtskilliga exempel på löner och arbetsvillkor fjärran från ILO-konventionerna:

– I Bangladesh arbetar 4-åriga barn i textilindustrin. 250 miljoner barn i världen arbetar, ofta under tvång. När ni här i Sverige köper en skjorta för 300 kronor ska ni veta att om den tillverkats i Sydostasien har den som sytt skjortan fått en tiondels procent av vad ni betalar. Fackliga förtroendemän vid mattfabrikerna i Pakistan hotas och kidnappas – och mattorna säljs här i Sverige, sa Kearney och fortsatte:

– Ni i Sverige är inte immuna. Vi måste alla hjälpas åt att öka pressen på företagen. De ändrar inte sitt agerande om de inte blir pressade av opinion, fack och konsumenter. Och deras lågprisprodukter säljs i stor skala här i Sverige.

Thomas Hammarberg höll med:

– De enda som företagen är rädda för är konsumenterna. Med en starkare konsumentmakt kan man tvinga företag att respektera mänskliga och fackliga rättigheter.

Företagen klagar ofta över att det blir för dyrt att följa lager och regler, att produktionskostnaderna då stiger. Men det behöver inte kosta dem en cent att respektera fackliga rättigheter, ansåg Neil Kearney:

– Titta hur mycket textil- och konfektionsindustrin lägger ned på att sponsra idrottsstjärnor som Beckham, Ronaldo och Tiger Woods. Företagen skulle utan vidare kunna fördubbla lönen för dem som syr skjortorna – dvs från en tiondels procent till två tiondels procent av vad skjortan kostar konsumenten – utan att någon drabbas.

– Tvärtom är det så att högre löner, kortare arbetstid och bättre villkor gör att arbetarna producerar mer och därmed tjänar även ägarna mer. Och dessutom får arbetarna själva råd att köpa det de producerar.

– Så alla skulle tjäna på att villkoren för världens arbetare förbättrades och att respekten för de fackliga rättigheterna ökade, sa Neil Kearney.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?