Industriarbetarnas tidning

Farligare isolering i Sverige än i USA

18 juli, 2002

Skrivet av SARA AHNBORG

Keramiska fibrer kan vara lika farligt som vit asbest. De som arbetar med fibrerna riskerar att få andningsproblem och i värsta fall cancer.Fibrerna används som isolering i smältverk och gjuterier, samt ingår i brandskyddande material.

Trots det tillåts svenska arbetare vistas i miljöer med fem gånger fler fibrer än vad en tongivande amerikansk expertgrupp rekommenderar. Till och med de amerikanska tillverkarna är strängare än svenska myndigheter, och rekommenderar hälften av det svenska gränsvärdet.

– Det svenska gränsvärdet bör sänkas, tycker Maria Albin, överläkare på Yrkes- och miljömedicinska kliniken (YMK) i Lund.

– Dessutom borde Arbetsmiljöverket fundera över om det inte borde vara obligatoriska läkarkontroller för dem som arbetar med keramiska fibrer.

I Sverige finns ett gemensamt gränsvärde för alla syntetiska oorganiska fibrer, en fiber per milliliter luft.

I USA har man i rekommenderade gränsvärden skiljt ut keramiska fibrer och bara tillåtit 0,2 fibrer per milliliter luft.

Ingen vet ännu exakt hur farligt keramiska fibrer är. Det beror på att det tar minst 25 år för lungcancer och andra allvarliga lungsjukdomar att utvecklas, och att fibrerna bara har använts i större omfattning sedan 1970-talet.

Det senaste året har dock två stora undersökningar på människor som tillverkat keramiska fibrer blivit klara.

Undersökningarna visar att rökare som tillverkat keramiska fibrer i fem år med så mycket fibrer i luften som tillåts i Sverige får en lungvolym som minskar med 0,1 liter.

– Det här visar vad som händer efter fem år. Om lungvolymen skulle minska lika mycket för varje femårsperiod, skulle en som jobbat med keramiska fibrer i 40 år få 0,8 liter mindre lungor.

– Det är inte acceptabelt, säger Maria Albin.

En frisk 45-årig man som är 180 centimeter lång har en lungvolym på cirka 5,5 liter.

Hos ickerökare som arbetat med keramiska fibrer i fem år kunde forskarna inte säkerställa någon minskad lungvolym.

– Om någon vill minska sina personliga risker att råka ut för en lungsjukdom är det alltid bra att sluta röka, konstaterar Maria Albin.

Försöksdjur, som blir sjuka snabbare än människor, har fått både ärrbildning och cancer i lungor och lungsäckar.

För att få reda på vad som skulle kunna hända dem som arbetar en längre tid har nordamerikanska yrkeshygieniker vägt samman information från djurförsök och undersökningar av människor.

– Så farligt som blå asbest kan de keramiska fibrerna inte vara, men man kan inte utesluta risker som närmar sig de för vit asbest, säger Maria Albin.

På Arbetsmiljöverket utreder enheten för kemi och mikrobiologi dels gränsvärdena, dels allmänna regler för fibrer.

Magnus Blomqvist är chef på enheten:

– När det gäller gränsvärden har vi inte kommit så långt ännu. Men vi hoppas kunna skicka ut ett remissförslag under året.

Magnus Blomqvist tror att rapporten om regler för användning av syntetiska oorganiska fibrer kommer bli klar i början av hösten.

– Vi har inte fattat beslut om sakinnehållet, men det ser ut som om vi inom forskargruppen är hyfsat överens.

Det allra farligaste momentet vid arbete med keramiska fibrer är rivning av gammal isolering. Några minuters rivning ger samma exponering som en hel dags annat arbete med keramiska fibrer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.