Industriarbetarnas tidning

Felaktig manual var livsfarlig

1 juli, 2002

Skrivet av SARA AHNBORG

I februari klämdes Tommy Evensson till döds under en maskin på Structo i Storfors, sydöstra Värmland. En bidragande orsak till olyckan kan ha varit en bristfällig monteringsinstruktion, enligt Arbetsmiljöinspektionen.Först lade åklagaren ner förundersökningen. Sedan hon läst rapporten från arbetsmiljöinspektionen tar hon upp fallet på nytt.

Trots det har ingen, varken från arbetsmiljöinspektionen eller något av de inblandade företagen, kontaktat maskinleverantören Bergman & Beving Instruments.

– Om arbetsmiljöinspektionen hittat brister hos oss i en sådan här allvarlig olycka borde vi fått reda på det. Vi vill på alla sätt göra så att det inte händer en sådan olycka igen, säger Bergman & Bevings vd Stefan Holm.

I arbetsmiljöinspektionens rapport ifrågasätter inspektör Tord Persson bland annat den tyngdpunkt maskinen ska ha enligt manualen. Om det stod fel tyngdpunkt tror han att kan det ha påverkat montörernas vaksamhet vid monteringen.

Tord Persson påpekar dessutom att manualen var skriven på engelska, trots att lagen föreskriver att den svara vara på svenska.

Varför kontaktade du inte leverantören när du upptäckte att det var fel på deras manual?

– Det beror på arbetsfördelningen. Arbetsmiljöinspektionen i Karlstad har inte hand om marknadskontroll, som det handlar om när det är fel på själva maskinen. Jag har begärt att Arbetsmiljöverkets huvudkontor ska ta kontakt med leverantören.

Tänkte du aldrig att du kunde ringa själv så att Bergman & Beving kunde göra något åt saken?

– Jag tyckte inte att jag borde göra det vid det tillfället. Det är marknadskontrollens ansvar. Det är inte vår sak om leverantörer inte vet det de är skyldiga att veta.

Gun Fridfelt på Arbetsmiljöverkets avdelning för marknadskontroll säger att det inte är ovanligt att det dröjer mer än fem månader efter en olycka innan Marknadskontrollavdelningen kontaktar en maskinleverantör.

– Det regnar ärenden över oss och vi är få som jobbar här. Slutförandet av ett ärende kan ta lång tid. Det märkliga är att arbetsgivaren (Arvika Montage) inte tagit kontakt med leverantören.

Lars Fredell, vd på Arvika Montage där den omkomne var anställd, tycker inte att det fanns skäl att kräva nya instruktioner när nästa maskin skulle levereras:

– Jag tyckte inte det var dåliga instruktioner. Det var så erfarna montörer att de såg direkt var tyngdpunkten låg.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen