Industriarbetarnas tidning

’Gärna invandring – men reglerad’

3 juli, 2002

Skrivet av AGNETA PERSSON

Arbetskraftsinvandring, javisst. Men bara om den är reglerad, och bara om dagens arbetslösa invandrare först får jobb. Det säger Industrifackets ordförande Leif Ohlsson.Allt färre kommer att behöva försörja allt fler. Åtminstone enligt SCB:s, Statistiska centralbyråns, framtidsprognos.

I dag är Sveriges befolkning 8,94 miljoner och 65 procent av befolkningen står för arbetskraften. År 2050 spår SCB att befolkningen har ökat med en dryg miljon, till 9,96 miljoner. Samtidigt har arbetskraften minskat till 59 procent av befolkningen, om SCB får rätt.

Hur ska vi lösa detta? Genom arbetskraftsinvandring, föreslår bland annat arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

Javisst behöver vi arbetskraftsinvandring för att trygga Sveriges ekonomi. Det är både LO och Industrifacket överens om.

– Men den måste naturligtvis vara reglerad, säger Leif Ohlsson. Och först måste de arbetslösa få ett arbete, även om det förstås är omöjligt att komma ner till noll procent.

Svenskt Näringsliv anser att resonemanget är fel och pekar på att ett visst sorts arbetskraftsbehov inte nödvändigtvis kan tillfredsställas av en person bara för att han eller hon råkar vara invandrare eller arbetslös. Arbetskraftsinvandring och arbetslöshet går med andra ord alldeles utmärkt ihop.

LO anser, liksom Industrifacket, att en arbetskraftsinvandring måste vara reglerad för att undvika dumpade löner och otrygghet på arbetsmarknaden.

– LO kommer aldrig att acceptera ett gästarbetarsystem med ett A-lag för svenska arbetare och ett B-lag med underbetalda och utnyttjade invandrare, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

– Människor som kommer hit ska inte tvingas att acceptera de villkor som olika arbetsgivare för tillfället vill erbjuda, utan hänsyn till kollektivavtalen. Männsikor ska inte behandlas som konjunkturregulatorer, de ska ha rätten att bygga ett liv här.

Det som kännetecknade den tidigare svenska arbetskraftsinvandringen under 1950- och 1960-talen var att den byggde på överenskommelser mellan parterna, säger Wanja Lundby-Wedin. Därför har LO nu tagit initiativ till en diskussion med Svenskt Näringsliv om hur bristen på arbetskraft ska mötas.

Bristen på arbetskraft är inget direkt hot för Industrifacket som har sju procents arbetslöshet. Snarare tvärtom.

– Våra arbetstillfällen försvinner och det är inget som visar på att trenden skulle vända, säger Leif Ohlsson. Men jag hoppas att utvecklingen avstannar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.