Industriarbetarnas tidning

Nytt bonussystem i Ericsson

31 juli, 2002

Skrivet av SARA AHNBORG

– Vi anser inte att Ericsson ska betala någon bonus överhuvudtaget när företaget går så dåligt. Bonus ska användas när det går bra, säger Arne Löfving, vice ordförande i Metalls koncernfack på Ericsson.

I februari avstod han och fjorton andra fackligt aktiva på företaget från sin bonus i protest mot systemet. Att debatten än en gång har kommit upp beror på att Ericsson ändrar målen för sitt bonussystem.

Medan bonusen tidigare varit beroende enbart av hur mycket pengar som verkligen kommit in från försäljningen, räknas från och med den 1 juli även kommande inkomster in. Fler order ger med andra ord mer bonus redan innan varorna har betalats.

Arne Löfving tycker i och för sig att förändringen är ett friskhetstecken.

– Nu kan företaget sikta mot mer långsiktiga mål.

Ericssons presschef Mads Madsen säger att orsaken till att systemet förändrades är att målen ska bli möjliga att nå. Annars fungerar inte bonussystemet.

Fast Mads Madsen vill egentligen inte kalla systemet för ett bonussystem.

– Alla anställda har en fast och en rörlig del av sin lön. Det här är ingen bonus utan den rörliga delen av lönen.

För de flesta Ericssonanställda utgör bonusen max åtta procent av lönen. För chefer och vissa nyckelpersoner kan det vara en större del.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.