Industriarbetarnas tidning

Sahlin fortsatt förtegen

5 juli, 2002

Riksdagsman Sven-Erik Sjöstrand (v), medlem i Industrifacket, undrade i en skriftlig fråga vad Mona Sahlin tänker göra för att rädda forskningen i Hässleholm.Vi utreder, blev svaret.

– Jag hade velat få ett löfte om en brandkårsutryckning som räddar forskningen, det är vad som behövs nu, säger Sven-Erik Sjöstrand. Han tycker inte det är rimligt att arbetsgivarna ska ha så stort inflytande över arbetsmiljöforskningen som nu.

– Man kan inte förvänta sig att de är lika intresserade, här finns motstridiga intressen. De fackliga organisationerna borde ha ett mycket större inflytande.- Forskningen i Hässleholm behöver inte utredas – den behöver räddas, säger Sven-Erik Sjöstrand i en kommentar.

När den centrala MBL-förhandlingen om nedläggning av isocyanatforskningen avslutats den 16 juni frågade han Mona Sahlin skriftligen i riksdagen vad hon ville göra för att rädda forskningen.

I sitt skriftliga svar hänvisade Mona Sahlin till den kartläggning av isocyanatforskningen i Sverige som Näringsdepartementet påbörjade i slutet av maj.

Isocyanatforskningen blir en valfråga, särskilt i Hässleholm. Sjöstrand bor i det närbelägna Perstorp.

– Mona Sahlin har skött denna fråga väldigt klantigt. Hon verkar inte ens bry sig om att riksdagen redan i våras stödde kravet att forskningen i Hässleholm ska vara kvar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.