Industriarbetarnas tidning

Skillnad på semestrar

25 juli, 2002

Skrivet av AGNETA PERSSON

Semestertid råder i Sverige. Men semestermöjligheterna varierar stort. Bara var femte gift eller sammanboende LO-medlem med barn har gjort någon semesterresa eller haft tillgång till fritidshus de senaste tolv månaderna. Det visar en rapport från LO.

Bland TCO-medlemmarna i samma familjesituation har var tionde inte gjort någon resa eller haft tillgång till fritidshus. Bland Saco-medlemmarna är det bara var trettionde.

Siffrorna har varierat de sista tjugo åren. 1980 hade till exempel var fjärde LO-medlem antingen inte gjort en semesterresa eller haft tillgång till fritidshus. 1990 var det ungefär var femte medan situationen försämrades mellan 1990 och 1997 till ungefär var tredje. Mellan 1997 och 2000 vände det igen och var fjärde LO-medlem åkte antingen på semesterresa eller hade tillgång till fritidshus.

Se rapporten ”Semester och barns uppväxtvillkor”:

/wp-content/uploads/importedmedia/22982_semester2002.pdf

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.