Industriarbetarnas tidning

Allt fler nekas a-kassa

12 augusti, 2002

Skrivet av SARA AHNBORG

Arbetsförmedlingen underkänner alltfler krav på dagpenning från a-kassan. En orsak kan vara att straffen för att tacka nej till ett jobb har mildrats så att fler arbetsförmedlare nänns underkänna rätten till ersättning.Om arbetsförmedlingen anser att en arbetslös inte har rätt till arbetslöshetsersättning skickar de ett ifrågasättande till a-kassan. Dessa invändningar ökar i år för andra året i rad.

De senaste tolv månaderna har drygt 3 800 ifrågasättanden kommit in, jämfört med 3 300 de föregående tolv månaderna.

En siffra att jämföra med är att under år 2001 fanns i snitt 300 000 personer som var arbetslösa eller i någon form av arbetsmarknadsprogram.

I Örebro län har invändningarna ökat mest, från 103 till 290 ifrågasättanden. Arbetsförmedlingarna i Södermanlands län har gått motsatt väg och minskat antalet underkännanden, från 269 stycken till 89.

Orsaken till ett ifrågasättande kan vara att den som är arbetslös har fått jobb eller att hon eller han utan saklig grund tackat nej till ett erbjudet arbete. Det är sen upp till a-kassan att bedöma om det behövs någon åtgärd.

– Vad ökningen beror på är hemskt svårt att säga. Det kan vara nya regler, mer publicitet till reglerna. Det enda som är riktigt säkert är att när det blir fler jobb ökar antalet ifrågasättanden, berättar Marita Lemonaho på Arbetsmarknadsstyrelsen.

En person som får a-kasseersättning och tackar nej till ett erbjudet jobb straffas mildare än tidigare enligt en ny regel som infördes 5 februari förra året.

Före regeländringen innebar ett nej en avstängning från a-kassan under 60 arbetsdagar. Nu ger första nejet en sänkning av ersättningen med 25 procent under 40 dagar. Andra gången blir sänkningen 50 procent under 40 dagar, och först när någon tackar nej för tredje gången riskeras hela ersättningen.

En avsikt med regeländringen var att få fler arbetsförmedlare att anmäla när någon tackar nej. Tidigare tyckte många arbetsförmedlare att straffet var för hårt, och såg därför mellan fingrarna när någon arbetslös person avböjde ett anvisat arbete.

– Visst har regeln haft betydelse. Det är lättare för arbetsförmedlingen att vara lite tuffare när de arbetslösa inte blir av med ersättningen, tror Ray Olsson, a-kasseföreståndare på Industrifacket.

Cecilia Svensson på grafikernas a-kassa håller med:

– Arbetsförmedlarna törs ifrågasätta mer. Det är ingen tvekan om det.

Även på Pappers a-kassa har Rigmor Eklind märkt en ökning.

– Jag tror inte att det är fler som nekar. Jag tror att arbetsförmedlingarna har ändrat sitt arbetssätt.

Rose-Marie Hodann på Metalls a-kassa har däremot inte märkt av någon skillnad. Hon tror att det kan bero på att metallarbetare redan tidigare ifrågasattes ganska mycket. Enligt henne har den totala ökningen av ifrågasättande många andra orsaker.

– När många är arbetslösa blir det ofta få anmälningar, delvis för att det finns färre jobb att tacka nej till, men också för att arbetsförmedlarna helt enkelt inte har tid att ifrågasätta. När det däremot är lite att göra på arbetsförmedlingarna ökar antalet ifrågasättanden.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.