Industriarbetarnas tidning

’Dags tänka på bas­industrin’

29 augusti, 2002

Skrivet av

Efter en socialdemokratisk valseger bör den första åtgärden bli att ta ett helhetsgrepp gällande basindustrins villkor. Det sade ordförande Sune Ekbåge, i sitt öppningstal på Pappers kongress som inleddes i dag.

Kravet är en känga mot att dessa nygamla framtidsindustrier varken nämns i socialdemokraternas valmanifest eller diskuterats i valrörelsen.

– Det politiska systemet saknar insikt om vad som styr investeringar i en internationaliserad bransch och där företagen ställer länder mot varandra.

Sune Ekbåge vill samla företrädare för branschen, de anställda och samhället – med tydliga direktiv och en snäv tidsgräns – för att formulera en långsiktig strategi för basindustrin.

Han kritiserade osäkerheten kring energipolitiken och ansåg att de satsningar som görs är inriktade på vindkraften ”som aldrig kan bli annat än en marginell företeelse”.

– De elcertifikat som introducerats är mest till för att dölja de verkliga kostnaderna för den alternativa energin. Vindkraftsel är fortfarande tre gånger så dyr som kärnkraftsel även om genomslaget för den enskilde konsumenten bara blir ett par ören men för exempelvis Hallstavik betyder 70 miljoner kronor per år i ökade kostnader.

Ett annat problem är långa miljöprövningar, som riskerar att styra investeringar till länder med lägre krav.

Här pekade Sune Ekbåge på den orimliga handläggningstiden kring en ny pappersmaskin i SCA-ägda Ortviken, där man fortfarande efter tio år inte fått de tillstånd som krävs för en utbyggnad.

– Riksdagen måste här besluta om en maxgräns på tre år, sade Sune Ekbåge som tidigare diskuterat frågan med regeringen.

– Jag vet inte var problemet sitter, men om det är brist på resurser vid miljödomstolarna, måste de få större resurser.

Sune Ekbåges tal spände i övrigt över ett brett fält. Han betonade att EMU är ”en helt nödvändig pusselbit” i det europeiska samarbetet och att ett kraftfullt EU är ”garanten för att demokratin befästs också i öst”. Men han kallade också det faktum att merparten av EU:s budget håller ett olönsamt jordbruk under armarna för en ”skamfläck”.

– Det kan i längden inte vara acceptabelt att så stora summor används som en slags terapeutisk verksamhet.

Han tog upp behovet av en stark facklig organisation – både nationellt och internationellt – för att stå emot företagens globalisering. Pappers ska ligga i den absoluta frontlinjen i detta arbete, och allt som görs ska utgå från och även gagna de enskilda medlemmarna i förbundet.

Sune Ekbåge ställde också Göran Persson mot den efter maktens taburetter ”girigt spejande” moderatledaren Bo Lundgren och klargjorde att Pappers redan gjort sitt val och tänker kämpa för en socialdemokratisk valseger den 15 september.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?