Industriarbetarnas tidning

Hård kritik mot Sahlin

30 augusti, 2002

Regeringens beslut att inte ge pengar för att rädda isocyanatforskningen i Hässleholm får hård kritik från flera håll. Men arbetet på att rädda forskningen fortsätter.

– Frågan ska lösas, isocyantforskningen i Hässleholm måste räddas. Det ska vi se till i budgetförhandlingarna efter valet – det är ett vallöfte, säger Hans Andersson (v), metallmedlem och vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Mona Sahlins resonemang om att formella problem skulle omöjliggöra att regeringen räddar forskningen avfärdar han:

– Det är enklare att lösa denna fråga än att rädda hundskolan i Sollefteå, som ju Persson nu verkar ha klarat. Förutsättningen är förstås att man verkligen vill; regeringen har ju tyvärr lagt ut dimridåer där.

Skåneriksdagsmannen och medlemmen i Industrifacket Sven-Eriks Sjöstrand (v) har följt frågan i flera år. Även han är mycket kritisk mot Mona Sahlin:

– När Sahlin säger att isocyanatforskningen är tillräcklig måste man fråga sig om hon varit ute på arbetsplatserna, om hon träffat några isocyanatskadade människor. Astma och allergier ökar hela tiden i samhället, men det saknas mycket forskning om orsakerna. Denna forskning har dock givit mycket tydliga och viktiga resultat.

Sjöstrand är misstrogen mot frågans hantering:

– Mona Sahlin har varit ansvarslös. Hon borde i fortsättningen inte vara ansvarig för arbetsmiljöfrågor, hon sköter dem inte.

Även Metall tänker se till att regeringen räddar isocyantforskningen:

– Nu startar andra halvlek. Vi ska hitta en lösning så att forskningen räddas, och utgår från att den kommande regeringen – om vi vinner valet – ordnar detta. Det säger Anders Ferbe, Metalls informationschef.

Varför förutsätter ni det – Mona Sahlin har ju utrett frågan och kommit fram till att det inte blir några pengar?

– Vi lägger oss inte på rygg och ger upp för den sakens skull. Detta är en oerhört viktig forskning, och att tappa den kunskapen vore väldigt olyckligt. Kanske det budskapet inte gått fram tillräckligt tydligt.

Hur är det möjligt – Metalls ordförande Göran Johnsson sitter ju exempelvis i socialdemokraternas verkställande utskott. Har han inte tagit upp frågan där?

– Det är oftast bättre att rikta sig direkt mot de enskilda departementen.

I det här fallet innebär det näringsdepartementet och Mona Sahlin. Tycker du att hon har skött detta bra?

– Det har jag ingen uppfattning om. Men jag konstaterar att resultatet för tillfället har blivit dåligt.

Ulla Lindqvist, LO:s andre vice ordförande, är ansvarig för arbetsmiljöfrågor inom LO och har tidigare krävt att isocyatforskningen räddas.

– Forskningen måste räddas. Men arbetsgivarna har försökt bromsa den, det är den viktigaste orsaken till att forskningen läggs ned.

Göran Persson hävdade i går att LO-ledningen inte tagit upp denna fråga med partiledningen. Varför har ni inte gjort det?

– Vi tar inte upp alla frågor där, men vi har ju diskuterat isocyanatforskningen med Mona Sahlin och Thomas Östros. Vi brukar inte ta upp så specifika frågor med partiledningen.

Men det har ju inte givit utdelning, eller hur?

– Vi visste inte att detta skulle bli resultatet.

Isocyanatforskningen i Hässleholm bedrivs i ett hus som kommunen rustat upp, kommunen är engagerad i verksamheten även på andra sätt. Därför är kommunalrådet Bengt Andersson (s) mycket bekymrad över Mona Sahlins besked:

– Det är mycket illa. Vi har ju satsat en hel del pengar i detta och har ett hyresavtal med universitet på fem år. Det är inte uppsagt.

Vad tänker du göra?

– Jag får gå högre upp än till Mona Sahlin.

Till Göran Persson, alltså. När tänker du kontakta honom?

– Jag söker honom för fullt redan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.