Industriarbetarnas tidning

Industri­arbetare nobbar friår

1 augusti, 2002

Skrivet av SARA AHNBORG

Slippa jobbet, göra vad man vill och få betalt ändå. I de tolv försökskommuner som erbjuder friår har det blivit en succé. I flera kommuner har årets pengar redan tagit slut efter bara halva året.

Men få industriarbetare vill ta ett friår. På många orter kommer inte ens en tiondel av de ansökande från industrin.

– Friåret har inte alls slagit igenom i industrin. Jag vet inte varför, säger Conny Karlsson, arbetsförmedlare i Hultsfred.

Arbetsförmedlingen i Hultsfred har hittills fått in 76 ansökningar om friår, av dem kom hela 61 från anställda inom den offentliga sektorn men endast ett par tre ansökningar från industrianställda. Detta trots att Hultsfred har nästan dubbelt så stor andel industrianställda som riket i sin helhet.

Friår innebär att en person som har fast anställning byter plats med en arbetslös under tre till tolv månader. Friårstagaren, det vill säga den som tar ledigt, får under tiden 85 procent av det hon eller han skulle få som a-kasseersättning, med vissa begränsningar: Friårstagaren kan inte få med än 13 651 kronor i månaden och inte mindre än 7 040 kronor.

De flesta som ansökt om friår arbetar inom vård, skola eller omsorg.

– Det här är en väldigt bra chans. Det är synd att inte fler tar den inom industrin, säger Tina Johansson på arbetsförmedlingen i Västerås. Där har endast 35 av 473 ansökningar kommit från medlemmar i Industrifacket, Metall och Grafikerna.

Varför är det då så få industriarbetare som vill ha friår?

Arbetsförmedlarna i kommunerna har olika förklaringar. Ibland är det svårt att få tag i en ersättare till den som vill ha friår. En del industriarbetare kanske tycker att de får gå ner för mycket i lön.

Britt-Marie Marklund, arbetsförmedlare i Botkyrka kommun, tror att rädsla för att bli av med jobbet kan vara orsaken till att exempelvis få grafiker ansöker.

– Jag tror inte att någon vågar ta ledigt. Det är en tuff bransch. De är kanske rädda för att arbetsgivaren ska få upp ögonen för andra.

En annan förklaring till att så få industriarbetare söker kan vara att industrin är en mansdominerad arbetsplats. Det är nämligen bara hälften så många män som kvinnor som har ansökt om friår.

Försöket med friåret har pågått sedan februari och kommer att fortsätta till och med år 2004.

De tolv försökskommunerna är Botkyrka, Gällivare, Göteborg, Hultsfred, Hällefors, Katrineholm, Landskrona, Lund, Piteå, Strömsund, Västerås och Åmål.

Arbetsmarknadsstyrelsens faktablad om friår:
/wp-content/uploads/importedmedia/friar.pdf

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.