Industriarbetarnas tidning

LKAB sparkar fuskande s-politiker

26 augusti, 2002

Skrivet av MALIN BEECK

Om några dagar får den socialdemokratiska kommunpolitikern Ronny Liljeholm sparken från LKAB. Anledningen är att han fuskat med en tidrapport. Liljeholm kommer att försöka förhandla tillbaka sitt jobb, men får inget stöd från Metall. Han är nämligen inte medlem i facket.

Det var under midsommarhelgen som Ronny Liljeholm och hans kollega bestämde sig för att jobba en person där det vanligtvis brukar vara två. Sedan stämplade de varandras kort, för att få det att se ut som om bägge varit på jobbet.

De båda gruvarbetarna har varslats om uppsägning. Liljeholm, landstingspolitiker i Norrbotten och första namn för Socialdemokraterna i Gällivare, tycker att åtgärden är orimlig. Han och kollegan har begärt att få förhandla med LKAB. Kollegan företräds av Metall, men Liljeholm får förhandla själv, eftersom han inte är fackligt ansluten.

Det är nämligen inte första gången det blåser kring Ronny Liljeholm. Under de 32 år han arbetat på LKAB har han bland annat suttit i styrelsen för Gruvfyran. Men för tre år sedan blev han utesluten ur Metall eftersom han inte betalat medlemsavgift i proportion till vad han tjänat på sina politiska uppdrag. Liljeholm ansökte om att få återinträde, men kom aldrig överens med facket om hur mycket han skulle betala retroaktivt.

– Om Liljeholm hade varit beredd att betala in det han var skyldig så hade vi förhandlat för honom också, kommenterar Hans Larsson, Gruvfyrans ordförande. Men vi har inte nekat honom att återansluta sig på något sätt.

Liljeholm själv vill inte kommentera vare sig uteslutningen eller varslet.

– Det handlar om mitt jobb och min framtid. Jag vill inte riskera att förhandlingarna med arbetsgivarna går snett, säger Liljeholm.

Ronny Liljeholm har nu lämnat sina politiska uppdrag i landstinget.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen