Industriarbetarnas tidning

Manifest mot rasism

23 augusti, 2002

Skrivet av ELISABET HOFF

Fyrtio unga industriarbetare från Skåne antog på torsdagen ett manifest där de politiska partierna uppmanas svara på vad de gör för att bekämpa rasism.

De unga arbetarna från Industrifacket, Metall, Pappers, Livs samt Skogs och Trä och hade samlats i Helsingborg för att under en dag diskutera vad facket kan göra åt diskriminering och rasism. Manifestet var en av punkterna och riktade sig i första hand till de lokala partierna.

En av frågorna deltagarna vill ha svar på är hur partierna ser på att främlingsfientliga partier och organisationer försöker etablera sig lokalt.

Genom manifestet uttryckte de unga industriarbetarna också sin åsikt om att förmågan att rekrytera folk kan bli avgörande för svenskt näringslivs konkurrenskraft i framtiden. Därför kan inte svensk arbetsmarknad fortsätta att diskriminera och sortera ut människor med invandrarbakgrund, menar man.

Att låta facket vara med vid nyanställningar var ett förslag som kom fram.

Diskriminering och främlingsfientlighet i arbetslivet var det genomgående temat för dagen. Även om deltagarna över lag verkade tycka att det fungerade ganska bra just på deras arbetsplatser.

Dan Olofsson, klubbordförande på Pharmacia i Helsingborg, såg sin arbetsplast som ett föredöme.

– Företaget har klart deklarerat att diskriminering inte tolereras. Klubben får heller inte in många klagomål, trots att det är många invandrare inställda.

Anna Frenebo, Swep International i Landskrona, har inte heller stött på särskilt många problem.

– Men vid fikabordet är det mycket prat om sånt man inte vet eller sånt man tror har hänt. Invandrare och socialbidrag till exempel. Då är det viktigt att våga ta den debatten.

Seminariet i Helsingborg var ett lokalt samarrangemang av de fem industrifackförbunden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.