Industriarbetarnas tidning

Nej till kompletterande a-kasse­försäkringar

30 augusti, 2002

Skrivet av CHRISTINA BARBÄCK

Saco var först att komplettera. Sedan kom Sif. Nu är såväl SKTF som Finansförbundet på gång.

Men såväl Metall som Industrifacket är kallsinniga till tanken på kompletterande försäkringar vid arbetslöshet.

Kursen ligger fast. Såväl högre max-tak som högre ersättningsnivåer måste till i a-kassan. Den höjning som nyligen gjorts räcker inte, resonerar både Metall och Industrifacket. Anledningen är enkel.

– Det är bara a-kassan som omfattar alla kategorier, konstaterar Rose-Marie Hodann, Metalls a-kasseföreståndare.

– Alla grupper kan inte gardera sig med en tilläggsförsäkring, det är oftast bara högavlönade som redan från början har en starkare ställning på arbetsmarknaden som klarar en sådan sak.

Dessutom finns risken att allt fler anser sig klara sig på egen hand – utan fackets hjälp.

– På sikt skulle det försvaga våra krav och det är en fara för oss, menar Hodann. Då tar det ännu längre tid innan vi får högra tak och högre ersättningsnivåer. Hon får medhåll av Industrifackets Ray Olsson, a-kasseföreståndare.

Att andra förbund öppnat dörrarna för möjligheten till kompletterande a-kasseförsäkringar vid inkomstbortfall, ser han inte som ett argument för Industrifacket.

– Vi har sagt att vi inte ska ha den typen av försäkringar, säger Olsson. Om inte annat skulle det bli dyrt för våra medlemmar. Försäkringsbolagen gör alltid olycksbedömningar, och våra medlemmar är ofta utsatta för stora risker i sina jobb.

Bättre vore då att höja dagens ersättningsnivå på 80 procent av lönen till 90, menar Olsson, samtidigt som man höjer maxtaket på 20 075 kronor med några tusenlappar. Men SKTF, Svenska Kommunaltjänstemannaförbundet, har alltså valt en annan väg.

Från den 1 oktober i år erbjuds medlemmarna att teckna en försäkring som jämnar ut den lägre inkomsten vid arbetslöshet. I SKTF har cirka 50 000 medlemmar löner som ligger över taket på a-kassan. Därmed når de inte heller upp till 80 procents ersättning vid arbetslöshet.

Det har fått förbundet att tänka om.

Inger Efraimsson, förbundsordförande i SKTF, har förklarat att hon alltmer ser den allmänna a-kassan som grundtrygghet mer än som inkomstbortfall.

Men Rose-Marie Hodann delar inte uppfattningen.

– Jag tror snarare att vi framöver får höra medlemmarnas krav på högre tak mer än försäkringar, säger hon.

Trots det går alltså andra förbund i täten med kompletterande försäkringar. Nu förbereder också Finansförbundet en liknande lösning för sina medlemmar.

Så här hög är den vanliga a-kassan:

• Är du arbetslös och ansluten till det allmänna a-kassesystemet får du ersättning under de första 100 dagarna med 80 procent av din månadslön. Maxtaket för lönen är dock högst 20 075 kronor.

• Därefter sjunker ersättningen till 80 procent av en månadslön på maximalt 18 700 kronor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.